U 82. godini
0

Preminuo Ferdinand Piech, nekadašnji direktor Volkswagena

L. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ferdinand Piech, nekadašnji direktor Volkswagena i čovjek koji je kreirao Porsche 917 i Audi Quattro, preminuo je u 82. godini u Stuttgartu.

Osim što je kreirao Porsche 917 i Audi Quattro, zaslužan je i za Bugatti Veyron, kao i mnoge druge projekte. Smatra se da je veliki uspjeh VW grupe uglavnom njegova zasluga. Kada je tek kreirao Porsche 917, njegova porodica nije vjerovala da će uspjeti, te da pravi rizik s kojim će uništiti kompaniju. Ovaj model je zatim postao jedan od najuspješnijih i najboljih ikada, a njegov se rizik isplatio.

Informaciju o njegovoj smrti podijelila je njegova supruga u nedjelju, kazavši kako je preminuo iznenada i neočekivano. Dodala je kako je bio entuzijastični inžinjer i obožavatelj automobila do samog kraja, te kako je svoj posao radio sa strašću.

Bio je unuk Ferdinanda Porschea, koji je osnovao kompaniju, studirao je inžinjerstvo u Cirihu, pa se nakon studiranja pridružio Porscheu 1963. godine. Tu je radio na eksperimentalnom odijelu, a nakon što su porodice Piech i Porsche završile svoju priču s Porscheom, pridružio se VW grupi, odnosno Audiju, gdje je kreirao model Quattro.

"Prije svega, vidim sebe kao produktivnu osobu koja se oslanja na instinkt kada su u pitanju potrebe tržišta. Biznis i politika me nikada nisu odvojili od našeg primarnog cilja - da kreiramo i pravimo atraktivne automobile", napisao je u svojoj autobiografiji.