Potpuno spreman
17

Predstavljen prvi produkcijski leteći automobil

Klix.ba
Holandska kompanija PAL-V predstavila je prvi produkcijski automobil legalan za cestovnu vožnju, ali i za letenje.

PAL-V Liberty je debitovao još prošle godine na Sajmu automobila u Ženevi, a tada je saopćeno da će biti potrebno godinu dana da prvi primjerci budu spremni za ceste i nebo.

Kompanija PAL-V tvrdi da Liberty u potpunosti zadovoljava postojeće zakone. Automobil je debitovao kao Liberty Pioneer Edition, a cijena bez poreza iznosi 499.000 eura. Za ovu cijenu dobijate instrukcije za letove, mogućnost modificiranja i još ponešto.

Poznato je da će biti prodano svega 90 primjeraka, a polovina će završiti u vlasništvu evropskih kupaca. Nakon toga će PAL-V početi dostavljati model Sport, koji će koštati 299.000 eura bez poreza. Ovaj model neće ponuditi iste mogućnosti personalizacije, odnosno modificiranja, ali je za kupce osigurana obuka.

Liberty ima tri točka i propelere na krovu koji se sklapaju. Posjeduje dva motora, jedan za kretanje cestom, a drugi za letenje. Leteći automobil nudi dovoljno mjesta u svojoj unutrašnjosti za dvije osobe.

Za prelazak iz moda za vožnju u leteći mod traje između pet i 10 minuta, jer vozač mora ručno izvući repni dio, kao i rasklopiti propelere kako bi automobil bio spreman za let.

Libertyju je za polijetanje i slijetanje potreban prostor dimenzija 90-200x200 metara bez prepreka te mu odgovaraju male piste i aerodromi za male avione. Automobil je tokom leta mnogo tiši od helikoptera.

Motor za vožnju razvija 99 KS te automobil može dostići brzinu od 160 km/h, Do "stotke" stiže za devet sekundi.

Tokom leta automobil može dostići maksimalnu visinu od 3.500 metara, a to mu omogućava motor koji razvija 197 KS. Maksimalna brzina u letu iznosi 180 km/h, a domet 500 km.

PAL-V Liberty će se proizvoditi u Holandiji, a određene komponente će isporučivati različite kompanije iz pojedinih evropskih zemalja.

Kompanija PAL-V je sarađivala s talijanskim firmama kada je riječ o dizajnu automobila, a testove je provela između 2009. i 2012. godine.