Spreman za stazu
12

Predstavljen Jaguar F-Type GT4, takmičit će se u britanskom GT šampionatu

Klix.ba
Kompanija Jaguar je predstavila svoj prvi GT trkaći automobil u posljednjih 50 godina, koji je rezultat tajnog jednogodišnjeg razvojnog programa. Radi se o modelu F-Type SVR GT4, koji će se takmičiti u britanskom GT šampionatu predstavljajući Invictus Games.

Osnivač Invictus Gamesa James Holder je naručio dva automobila, koji će postati prvi primjerci Jaguarovog novog trkaćeg programa za kupce.

Kao i svi ostali GT4 automobili, F-Type SVR GT4 je uglavnom baziran na produkcijskom modelu. Šasija i karoserija dolaze s iste proizvodne trake kao i model legalan za cestovnu vožnju, a ispod haube je isti V8 motor sa superpunjačem, koji umjesto 566 KS razvija između 400 i 500 KS zbog pravila namijenjenih ujednačenim performansama između konkurenata.

Poređenja radi, McLarenov uspješni predstavnik u GT4 seriji, model 570S GT4, ima oko 420 KS, dok standardni model razvija 570 KS.

Težina je smanjenja uklanjanjem nepotrebnih komponenti, sjedišta za suvozača i određenih dijelova u unutrašnjosti. Automobil je dobio Alcon diskove, a standardna karoserija mala krilca od karbonskih vlakana naprijed, te spojler postavljen nazad. Ovjes je također nešto drugačiji. Cijena automobila iznosi 218,000 dolara.