auto
0

Povratak legendarnog Ford Caprija

Klix.ba
Ford Visos
Ford Visos
Ford je na frankfurtskoj smotri automobila pokazao svijetu uzbudljivi V6 sportski coupe koji nam daje do znanja u kojem pravcu razmišljaju inžinjeri Forda te da možemo očekivati povratak Forda Capri!

Ford Visos je poslužio za demonstraciju novih ideja u polju automobilske elektronike, iskoristivosti prostora i sklada između mašine i čovjeka.

Unutrašnjost nam najviše govori o vrhunskoj tehnologiji koja je ugrađena u ovaj koncept. Cijela kontrolna ploča je prepuna LCD monitorima ali se ni jedan od njih ne primjeti do onog trenutka kada se zahtjeva njegova funkcija, tako da je veoma efektno izbjegnuto pretrpavanje raznim spravama i prekidačima.

Također je interesantno i riješenje vrata koja se otvaraju na konvecionalan način ali su duboko zasječena u krov Visosa. Kompaktnosti i fluidnosti oblika karoserije doprinosi i prividni nedostataka B nosača koji je sakriven iza staklenih ploha, te je tako atraktivnim riješenjem i C nosača dobiven veoma interesantan bočni profil.

Još jedan detalj na Visosu podsjeća na filmove iz serijala "TAXI" a to je posjedovanje sistema odabira Comfort i Sport modusa. Kada je odabran Sport mod iz prednjeg odbojnika kao magijom izlazi spojler a nazad se pojavljuju difuzor zraka i repni spojler. Ponovnim odabirom moda Comfort ovi aerodinamički dodaci se programirano uvlače i čekaju sljedeću priliku. Ipak bez obzira na odabrani mod automatika će na brzinama većim od 90 km/h samoinicijativno aktivirati ove aerodinamičke dodatke te tako doprinjeti sigurnosti i stabilnosti.

Visos je pogonjen 6 cilindarskim bi-turbo agregatom koji oslobađa zdravih 354 KS i 400 Nm obrtnog momenta koji se na tlo prenose putem sva četiri točka i uz pomoć naprednog 6-stepenog ASM mjenjača.