Podsjetnik na prošlost
29

Posljednji Lamborghini Aventador je oda unikatnom Miura Roadsteru

D. B.
Lamborghini je nedavno proizveo posljednji primjerak modela Aventador, koji odaje počast jednom posebnom i unikatnom automobilu iz šezdesetih, a to je Miura Roadster.

Petnaest primjeraka Aventadora nestalo je u Atlantiku kada se brod Felicity Ace zapalio ranije ove godine, a riječ je o automobilima koji su trebali biti dostavljeni posljednjim kupcima flagshipa iz Sant'Agata Bolognesea. Zbog toga je Lamborghini morao proizvesti nove primjerke zbog gubitka do 85 automobila, većinom Urusa, a u septembru je predstavljen posljednji proizvedeni Aventador.

Ultimae Roadster je proizveo odjel Ad Personam te je pokazan samo na proizvodnoj traci postrojenja u Italiji, a sada je Lamborghini objavio cijelu galeriju fotografija na kojima "posljednji svoje vrste" pozira pored izvora njegove inspiracije. Lakiran u Azzuro Flake plavu boju, superautomobil s V12 motorom predstavlja odu prelijepom Miura Roadsteru.

Bertoneov unikat je predstavljen u aprilu 1968. godine na sajmu automobila u Briselu, no nikad nije dobio "zeleno svjetlo" za proizvodnju. Ipak, duh Miura P400 Roadstera je i dalje živ, a posljednji primjerak Aventadora krasi njegovo ruho s Grigio Liqueo i Nero Aldebaran detaljima u donjem dijelu karoserije.

Ista je priča i u unutrašnjosti koja je presvučena Bianco Leda bijelom kožom s Nero Aldebaran crnim detaljima oko naslona za glavu, što podsjeća na prototip iz šezdesetih. Armaturna ploča je presvučena Nero Ade Alcantarom te sadrži Bianco Leda konac, kao i Miurinu oznaku koja se može pronaći i izvana.

Za one koji se pitaju šta se dogodilo s unikatnim Miura Roadsterom, ovaj automobil je prodan Međunarodnoj organizaciji za istraživanje olova i cinka. Novi vlasnik je zamijenio sve dijelove koji se mogu zamijeniti komponentama od cinka ili olova. Također, automobil je lakiran u maslinasto zelenu boju te je dobio zelenu unutrašnjost. Također, dobio je i novo ime ZN 75 te je služio kao izložbeni automobil. Koristio se u promotivne svrhe šitom svijeta te je "posjetio" brojne dizajnerske centre. Promijenio je još nekoliko vlasnika te je vraćen u originalne specifikacije 2008. godine, a nakon toga je izložen na događaju Pebble Beach Concours d'Elegance u potpuno obnovljenom stanju. U klasi Lamborghinija je zauzeo drugo mjesto.