Bolji od originala
10

Posljednja restomod priča Singera podsjetnik je na Porsche 930 Turbo

E. L.
Američka kompanija Singer će restauriran i modificiran Porsche 964 čija je unutrašnjost i karoserija urađena po uzoru na legendarni Porsche 930 Turbo publici predstaviti u junu, a za njihovo najnovije umjetničko djelo treba izdvojiti oko 750.000 dolara.

U čuvenoj kalifornijskoj kompaniji Singer dobrostojećim kupcima širom svijeta do sada su nudili izvanredno restaurirane i modificirane Coupé i Targa „elfere“ koji su zasnovani na Porscheovoj Seriji 964, izgledom podsjećaju na ranije generacije, a pokreću ih zrakom hlađeni 6-cilindarski boxer motori bez turbopunjača.

S nedavno predstavljenim modelom/prototipom 911 ACS (All-terrain Competition Study) u Singeru su po prvi put otvorili vrata i motorima s turbopunjačima, a za inspiraciju oko drugog Singera 911 koji pokreće turbo motor poslužio je Porscheov model 930 Turbo.

Najnoviji restomod rezultat koji će Singer, nakon mnogobrojnih testiranja, publici premijerno predstaviti u junu pokreće zrakom hlađen 3,8-litarski 6-cilindarski boxer motor kojem asistiraju dva turbopunjača, a u Singeru kažu da će u prvoj fazi raspolagati sa oko 450 konjskih snaga.

Za prijenos snage na zadnju osovinu zadužen je ručni 6-stepeni mjenjač, a kupcima će biti dostupna i opcija s pogonom preko obje osovine. Prve fotografije bile su dovoljne da Singerov podsjetnik na Porsche 930 Turbo već naruči 70 kupaca.