auto
0

Poskupio tehnički pregled vozila

FENA
Obavljanje tehničkog pregleda vozila od 7. maja je poskupjelo i procedura je usložnjena te duže traje.

Razlog tome je primjena novog Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja u BiH i Pravilnika o tehničkim pregledima vozila o čemu se govorilo danas u Bihaću na Sekciji stanica za tehničke preglede vozila koja djeluje pri Privrednoj komori USK-a.

Članovi Sekcije na današnjoj sjednici pripremali su se za skupštinsko zasjedanje Udruženja za unapređenje i razvoj tehničke ispravnosti vozila Federacije BiH 11. maja u Travniku.

Naime, novi Pravilnik o tehničkim pregledima vozila BiH izazvao je priličnu konfuziju u postojećoj zakonskoj regulativi, jer je nedorečen te je evidentan i problem primjene cjenika za usluge stanica za tehničke preglede zbog neujednačenih cijena, rečeno je danas.

Razlog poskupljenju usluga stanica za tehničke preglede vozila je i formiranje centralnog registra vozača i vozila, uvođenje centralne institucije koja će kontrolirati njihov rad na nivou cijele zemlje, a u skladu s odredbama novog Zakona.

"Ta institucija imat će uvezanu bazu podataka i kontrolirat će rad svih stanica za tehnički pregled vozila, tako da vlasnik vozila kojem se uoče određeni nedostaci neće moći otići u drugu stanicu na tehnički pregled već će biti u obavezi da nakon otklanjanja nedostataka na pregled dođe ponovo u istu stanicu", kazao je predsjednik Grupacije saobraćaja i veza Privredne komore USK-a Ismet Salešević.

Prema njegovim riječima time će se otkloniti malverzacije u ovoj oblasti, a ovim aktivnostima će se zasigurno poboljšati sigurnost saobraćaja, jer svi smo svjedoci da su kod nas vozila u prosjeku veoma stara, te obavljanje tehničkog pregleda ima veliku važnost i za vlasnika vozila i za sve ostale učesnike u saobraćaju.