Plodovi investicije
34

Porsche za modele Boxster, Cayman i 911 nudi sjedišta napravljena 3D printerom

D. B.
Volkswagen Grupa investira u tehnologiju 3D printanja već godinama, a sada dolaze plodovi te investicije. Njemački brend će početi koristiti komponente napravljene 3D printerom, a Porsche već sada nudi sjedišta proizvedena istom tehnologijom za neke svoje modele.

Nakon što je odabrana grupa testirala nove "kadice", Porsche je izvršio finalna prilagođavanja i pripremio proizvod za plasiranje na tržište. Sjedišta su dostupna putem ponude Performance Parts iz Porsche Tequipmenta, a prodaju se za različite modele Boxstera, Caymana i 911-ke. Od februara slejdeće godine sjedišta napravljena 3D printerom će biti dostupna i na online konfiguratoru novih automobila.

Nova sjedišta ne samo da izgledaju unikatno, nego je suština u dizajnu centralnog dijela koji je glavna komponenta proizvedena 3D printerom zajedno sa donjim dijelom i naslonom. Centralni dio je dostupan u tri nivoa krutosti, što znači da se sjedište može prilagođavati potrebama kupca. Ista tehnologija je korištena za sjedišta Misson R koncepta predstavljavljenog ove godine u Minhenu.

"Sjedišta prilagođena individualno vozačima su dostupna dugo u profesionalnog motosportu. Sada Porsche nudi i prilagođavanje odobreno za cestovna vozila s različitim nivoima krutosti. Tokom prvih testnih vožnji sam bio impresioniran ergonomijom, nešto nižom pozicijom sjedišta i poboljšanim bočnim potporama, nešto slično onome što imate u trkaćem automobilu. Pasivna ventilacija je također impresivna", izjavio je Porscheov testni vozač Lars Kern.

Nova sjedišta napravljena 3D printerom će biti dostupna za sve Porscheove modele koji su i inače dosubni s konvencionalnim "kadicama". Također, moći će ih kupiti i vlasnici vozila koja su već dostavljena. Kupci će moći dobiti i novo sjedište za suvozača.