auto
37

Porsche pripremio superluksuznu Panameru

Klix.ba
Uoči Sajma automobila u Los Angelesu Porsche je zvanično predstavio limitiranu seriju Panamere koju "potpisuje" Porscheov odjel zadužen za ekskluzivne serije postojećih modela.

Posebna Panamera napravljena je na osnovici modela Turbo S Executive čije je međuosovinsko rastojanje veće za 150 milimetara, a bit će ponuđena u samo 100 primjeraka. Automobil će izvana biti prepoznatljiv po jedinstvenoj ručno rađenoj dvobojnoj karoseriji uz koju stižu adekvatne 20-inčne aluminijske felge.

Unutrašnjost karakterišu smeđi tonovi, a sve je obloženo kombinacijom vrhunske kože i plemenitog drveta. Pored vrhunskog Burmester audio-sistema uz koji se nude i slušalice, putnicima na zadnjim sjedištima na raspolaganju je poseban entertainment sistem koji sadrži dva 10,1-inčna displeja visoke rezolucije i DVD player.

Panameru pokreće 4,8-litarski benzinski V8 motor koji razvija 570 KS pri 6.000 obr/min i 800 Nm obrtnog momenta koji je na raspolaganju od 2.250 do 5.000 obr/min. Za prijenos snage zadužen je automatski mjenjač sa dva kvačila (PDK). Automobil od 0 do 100 km/h stiže za 3,9 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 310 km/h. Uz opcionih pet kožnih kofera Panamera Exclusive Series već se može naručiti po cijeni od 249.877 eura.