Poznata priča
5

Porsche na Le Mans stiže u retro bojama

Klix.ba
Na 86. izdanju trke 24 sata Le Mansa, koja počinje 16. juna, dva tvornička Porschea 911 RSR stižu u retro bojama karoserije koje je njemačka automobilska kompanija na svojim trkaćim automobilima koristila sedamdesetih i osamdesetih godina 20. stoljeća.

Dva od četiri tvornička Porschea 911 RSR koji će na predstojećoj trci 24 sata Le Mansa nastupati u (ove godine) vjerovatno najzanimljivijoj klasi LMGTE Pro bit će obojeni retro bojama koje je Porsche već koristio na svojim trkaćim automobilima koji su sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća učestvovali i pobjeđivali na iscrpljujućem francuskom klasiku.

Porsche 911 RSR sa startnim brojem 91, koji će na stazi De la Sarthe voziti Italijan Gianmaria Bruni, Francuz Frédéric Makowiecki i Austrijanac Richard Lietz, bit će u bojama britanske kompanije Rothmans čije su boje na sebi nosili legendarni Porscheovi trkaći automobili tadašnje Grupe C (956C i 962C) koji su osamdesetih godina (1982., 1983., 1986. i 1987.) pobjeđivali na Le Mansu, ali i Porsche 959 koji je 1986. godine pobijedio na rallyju Paris-Dakar.

Drugi retro 911 RSR sa startnim brojem 92 dijelit će Francuz Kevin Estre, Belgijanac Laurens Vanthoor i Danac Michael Christensen, a boja njegove karoserije treba da asocira na Porscheov jedinstveni model 917/20 poznat po nadimku "Pink Pig", koji je na trci 24 sata Le Mansa učestvovao 1971. godine i ostao poznat kao najbrži automobil na kvalifikacijama.

Pored ostala dva tvornička Porschea 911 RSR, čije će karoserije na sebi nositi uobičajenu kombinaciju boja (crvena, crna i bijela), na ovogodišnjem Le Mansu u klasi LMGTE Am startovat će još šest RSR-ova iza kojih stoje privatni timovi.

Podsjećanja radi, s 19 dosadašnjih pobjeda u generalnom plasmanu u poretku konstruktora Porsche je i dalje "kralj" Le Mansa.