Podsjetnik na uspjehe
15

Porsche je za trku 24 sata Le Mansa svoje prototipe ukrasio dodatnim bojama

E. L.
S posebnim "ratnim bojama“ na dva Porscheova Hypercar prototipa u njemačkoj automobilskoj kompaniji (koja ove godine slavi 75. rođendan) odaju počast stogodišnjici od prvog izdanja najpoznatije trke izdržljivosti na svijetu, ali i podsjećaju na boje na svojim trkaćim automobilima koji su njemačkoj kompaniji osigurali najviše pobjeda u Le Mansu.

Iza naziva Porsche Penske Motorsport krije se tvornički tim Porschea koji ove godine u najsnažnijoj klasi učestvuje u američkom IMSA i Svjetskom šampionatu u trkama izdržljivosti (WEC – World Endurance Championship), a u njemačkoj automobilskoj kompaniji odlučili su da standardne boje na karoserijama njihova tri Hypercar prototipa 963, koji će za nekoliko dana nastupiti na trci 24 sata Le Mansa, budu dopunjene bojama koje su obilježile dosadašnje mnogobrojne uspjehe Porschea na čuvenom francuskom "klasiku“.

Porsche je na trci 24 sata Le Mansa dosad ostvario 19 pobjeda u generalnom poretku i 110 pobjeda u različitim klasama, a prva pobjeda u „generali“ ostvarena je 1970. godine u kojoj je stazom la Sarthe tutnjalo više Porschea 917 među kojima su među favorite spadala tri primjerka iz britanskog tima John Wyer Automotive Engineering u Gulf bojama. Pobjeda je nakon svega ipak pripala crvenobijelom Porscheu 917 iz austrijskog tima Porsche Konstruktionen – Salzburg, ali su kroz sezonu dominirali Gulf svijetloplavi Porschei s narandžastim detaljima.

Prvi ružičasti Porsche (model 917/20) koji se 1971. godine pojavio u Le Mansu nosio je nadimak Pink Pig i nije stigao do kraja trke. Kontroverzan dizajn i boju na karoseriji potpisao je Anatole Lapine, a Porsche je s nanovo oživljenom ružičastom "šemom“ bio mnogo uspješniji 2018. godine kada je 911 RSR u Le Mansu bio najuspješniji u klasi LM GTE Pro.

Lapine je bio zadužen i za neobičnu psihodeličnu mješavinu zelenih i ljubičastih boja na karoseriji Porschea 917 Long Tail s kojim je dvojac Gérard Larrousse/Willi Kauhsen 1970. godine završio trku 24 sata Le Mansa na drugom mjestu u generalnom poretku.

Naredne godine Porsche u Le Mansu slavi s automobilom 917 KH čija je bijela karoserija bila ukrašena prepoznatljivim Martini Racing bojama. Vozači Helmut Marko i Gijs van Lennep za 24 sata prešli su 5.335 kilometara, što je bio rekord koji je oboren tek nakon 39 godina. Tim Martini Racing Porsche u Le Mansu je opet slavio 1976. i 1977. godine.

Tamnoplava boja dominirala je na bokovima tvorničkih Porschea 956, kasnije 962, koji su dominirali u Le Mansu osamdesetih godina, a iza plave nijanse stoji duhanska kompanija Rothmans koja je tih godina bila glavni sponzor Porsche tima. Vrijedi spomenuti da su 1982. godine tri Rothmans Porschea 956 završili trku na prve tri pozicije, a četvrtoplasirani automobil nakon 24 sata kasnio je za njima čak 30 krugova.

Žuta boja treba da podsjeti na bivšu, ali i sadašnju saradnju Porschea i Penskea koja je sedamdesetih godina rezultirala s dvije titule u CanAm seriji i 24 pobjede i tri titule u klasi u AMLS-u između 2006. i 2008. godine s Porscheovim LMP2 prototipom RS Spyder.

Ovogodišnje izdanje trke 24 sata Le Mansa u kojoj Toyota, konačno, više neće biti sama u najsnažnijoj klasi počinje u 10. juna u 16 sati.