Već testiran
21

Porsche je već napravio autonomni automobil, pogledajte kako funkcioniše

DP
Vozilo koje samo prepoznaje okruženje u kojem se nalazi i kreće se na osnovi toga već je testirao njemački proizvođač.

Porsche Taycan, prva Porscheova serija električnih vozila, trenutno se proizvodi, a ova kompanija je već spremna za sljedeći korak i novu automobilsku revoluciju – autonomna vozila. Njemački proizvođač automobila već testira ovu tehnologiju koristeći Porsche Cayenne, piše Carbuzz.

Ovaj autonomni automobil nećete uskoro vidjeti na ulici, a ova tehnologija, razvijena u saradnji s kompanijom Kopernikus Automotive, za sada se koristi kako bi se vidjelo kako se autonomni automobili mogu iskoristiti u Porscheovoj radionici i olakšati posao inženjera.

Prije nego što se Cayenne autonomno provoza po radionici, Porsche je stvorio digitalnu verziju probne lokacije u Ludwigsburgu u Njemačkoj. Nakon toga podaci iz digitalnog testa iskorišteni su kako bi se "istrenirao" sistem umjetne inteligencije, koji zahtijeva manje senzorne tehnologije nego tradicionalna autonomna tehnologija, što smanjuje troškove proizvodnje. Ova napredna tehnologija umjetne inteligencije testirana je zatim u stvarnosti uz pomoć Porsche Cayennea.

"Ovo je pomak sa senzora u vozilu na senzore u vanjskom okruženju i pomak s relativno krutog programiranja na inteligentne sisteme temeljene na podacima", kaže Alexander Haas, projektni menadžer za autonomnu vožnju iz Porscheove radionice.

Koristeći tablet za upravljanje vozilom, inženjeri su mogli voziti Cayenne potpuno autonomno od parkirališta do platforme za podizanje i nazad. Iz Porschea kažu da korištenje autonomnih vozila u radionici ima veliki broj prednosti.

Popravci se mogu obaviti brže i jeftinije, a Porsche je uspio prikupiti vrijedne informacije o autonomnoj vožnji temeljenoj na umjetnoj  inteligenciji. U budućnosti ova kompanija želi primijeniti ovakvu tehnologiju na luke, logistiku i parkirališta.

U videu pogledajte kako je izgledao test.

Vezani članci