Zvanični Porsche klub
0

Porsche Club BiH: Zajednička strast prema posebnim automobilima

E. Z.
Foto: bud3.net
Nije neobično da ljubitelji određene marke automobila imaju svoj klub i dijele svoju strast prema toj marki. Ipak, kod Porschea je i to nešto posebnije nego kod drugih, pa Porsche klubovi postoje još od ranih pedesetih godina prošlog vijeka i važe za najjaču mrežu klubova jedne automobilske marke.
Zadnje tri godine i Bosna i Hercegovina ima oficijelni Porsche Club, pa smo provjerili kako je došlo do formiranja tog kluba i kako uopšte izgleda biti u takvom jednom klubu. O svim detaljima upoznao nas je predsjednik kluba i Porsche ambasador ispred Bosne i Hercegovine, gospodin Haris Pinjo.

Porsche Club BH osnovan je 2018. godine kao prvi klub ljubitelja brenda Porsche u Bosni i Hercegovini. Nakon ispunjavanja uvjeta Porsche Auto Grupe, 2019. godine ovaj klub ulazi u registar zvaničnih svjetskih Porsche klubova pod rednim brojem 348.

"Klub okuplja vlasnike i zaljubljenike u brend Porsche, te kada govorimo o članovima - ima nas 38 uz dva počasna. Među njima i gospodin Fadil Kadić, jedan od najboljih automobilista Bosne i Hercegovine, te jedini koji se 70-ih godina prošlog stoljeća takmičio sa Porscheom 911. Naročito smo ponosni da članovi dolaze iz više od 10 gradova diljem Bosne i Hercegovine.", ističe gospodin Pinjo.

Počasni član kluba - Fadil Kadić u Porscheu 911 na startu relija.
Počasni član kluba - Fadil Kadić u Porscheu 911 na startu relija.

Glavne aktivnosti kluba podijeljene su u dvije kategorije: track day experience i drive & travel experience.

Kada su sportski odlasci na stazu u pitanju, članovi su veoma aktivni te je zanimljivo da redovno ostvaruju najbrža vremena na stazama. Do sada je Porsche Club Bosne i Hercegovine učestvovao na track day događajima: Istanbul, Porsche Driving Experience Finska, Hungaroring Mađarska, Spa Francorchamps Belgija, Mugello Italija, Le Castallet Francuska, Leipzig Njemačka, Nurburgring Njemačka, Grobnik Hrvatska i Navak Srbija.

Drive & travel experience je zasnovan na putovanjima kroz Bosnu i Hercegovinu, kako bi se članovi bliže upoznali sa prirodnim ljepotama naše države. Planirane su dvije ture, sjeverna i južna. Event će uključivati posjete najljepšim lokacijama, rijekama, jezerima kao i gastronomskim ponudama.

Predsjednik Porsche Cluba BiH nastavlja, "Od 2. do 5. 09. ove godine u Austriji se održavaju 4. Međunarodni dani Porsche-a, gdje će se okupiti Porsche klubovi iz cijelog svijeta. Siguran sam da će i članovi našeg kluba prisustvovati ovom historijskom okupljanju."

Ističe se da aktivnosti Kluba nisu samo vožnje, te da se trude uspostaviti i dobre odnose sa drugim Porsche klubovima u svijetu i regiji - naročito sa klubovima Hrvatske, Srbije i Slovenije. Članovi Kluba su aktivni i na humanitarnom polju, pa je tako Porsche Club BiH u saradnji sa organizacijom Srce za djecu uspio prikupiti sredstva za kupovinu ultrazvučnog aparata neophodnog djeci oboljeloj od karcinoma.

Na kraju gospodin Pinjo ističe, "Sa uvoznikom Porsche BH razvili smo odličnu saradnju i bez njihove podrške sve naše aktivnosti bilo bi teško ostvariti. Jednako tako, zahvaljujući njima stupili smo u kontakt sa ekipom Discover The Unknown koja je protekle sedmice posjetila Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo, te smo bili dio i ovog velikog projekta."