Sija punim sjajem
10

Porsche Classic restaurirao 911 Targu iz 1972. godine

D. B.
Porscheov dizajn je specifičan i prepoznatljiv, a osim automobila ova kompanija dizajnira satove, naočale, kuhinjsi pribor, bežične zvučnike, odjeću pa čak i olovke.

Željom osnivača Ferdinanda Alexandera Porschea da proširi principe dizajna originalnog modela 911 na druga polja ljudske aktivnosti, godine 1972. je nastao dizajnerski studio i brend Porsche Design. To znači da ove godine slavi svoju 50. godišnjicu, koja je obilježena paljbom iz "Special Edition 911 topa".

Riječ je o novom modelu 911 Targa GTS nazvanom Edition 50Y Porsche Design, koji uprkos svojoj ljepoti nije "ništa specijalno izvana", ali se ipak radi o sportskom automobilu koji razvija 480 KS, od 0 do 100 km/h ubrzava za 3,5 sekundi te dostiže maksimalnih 307 km/h. Automobil je crn izvana i unutra, posjeduje Sport-Tex sjedišta, a Porsche će proizvesti samo 750 primjeraka.

Međutim, još više pažnje privlači restaurirani primjerak klasičnog modela 911 Targa. Taj model je proizveden u godini nastanka Porsche Designa, a restauracija je trajala pune dvije godine.

Inače, riječ je o modelu 911 T 2.4 Targa koji je bio u lošem stanju prije restauracije te su mu nedostajali neki dijelovi, ali to nije bio problem za Porscheove eksperte koji su unapriejdili motor i šasiju na specifikacije modela 911 S 2.4 Targa. Sada motor razvija 190 KS, dobio je mehanički sistem ubrizgavanja goriva, a lakiran je istom kombinacijom boja kao i novi automobil. Oba automobila su inspirisana Cronograph I satom koji je Porsche dizajnirao 1972. godine.

Oldtimer je dobio bočne, platinasto satensku završnu obradu roll-bara, mat crne natpise i značke koje ukazuju da se radi o specijalnom primjerku. Unutrašnjost je bila zahtjevnija, ali je lijepo ukomponovana kroz nov Sonderwunsch program.