Neko novo vrijeme
0

Porsche brani titulu na virtuelnoj utrci 24 sata Le Mansa

Klix.ba
U pokušaju da odbrani titulu, Porsche Esports tim stavlja u igru dva digitalna modela 911 RSR na virtuelnoj utrci 24 sata Le Mansa ovog vikenda.

Delegacija tvorničkih vozača je 2020. godine osvojila GTE klasu na debitantskom nastupu utrke izdržljivosti na simulacionoj platformi rFactor2. I ove godine, iskusni profesionalni vozači iz pravog motosporta će dijeliti volan Porschea od okvirno 510 KS sa uspješnim stručnjacima za simracing. Deset modela 911 RSR se ove godine pridružuje utrci od 50 vozila, što uključuje i LMP2 prototipove. U GTE kategoriji, Porsche čini skoro polovinu postave. Top događaj izdržljivosti na virtuelnom „Circuit des 24 Heures“ počinje ove subote u 14 sati.

Posebno zanimljivo za ljubitelje Porschea: Proizvođač sportskih automobila će izvještavati uživo sa virtuelne utrke 24 sata Le Mansa od subote u 13:30 sati. U trkačkom centru koji je posebno pripremljen za ovaj događaj u njemačkom gradu Gronau, šest od osam tvorničkih vozača će izmjenično upravljati simulatorima. Intervjui sa stručnjacima i takmičarima, analize i pozadinski izvještaji zaokružuju program, koji je zakazan za emitovanje do 14.30 sati u nedjelju. Emisija će se prenositi na Porscheovom Twitch kanalu kao i YouTube-u. Kao i uvijek, Porsche objavljuje najnovije informacije o automobilskim utrkama na svom Twitter kanalu @PorscheRaces. Prenos uživo je dostupan na stranici Porsche Motorsporta.

"Uporedo sa pravim autosportom, simracing postaje sve važniji za Porsche. Putem ove platforme možemo raspaliti strast prema našem brendu među potpuno novom ciljnom grupom. Zato smo 2019. godine osnovali Porsche TAG Heuer Esports Supercup, u kojem se najbolji svjetski sim trkači suprotstavljaju jedni drugima. Kup ulazi u svoju četvrtu sezonu početkom februara,“ objašnjava Marco Ujhasi, menadžer Esports-a u Porsche Motorsport-u.

"Mješavina profesionalnih i sim trkača dokazala je svoju vrijednost na debiju virtuelne utrke 24 sata Le Mansa 2020. godine – što je naglašeno našom pobjedom u GTE klasi. Sada želimo da ponovimo taj uspjeh. Osjećamo da smo opet vrlo dobro pripremljeni da savladamo ovaj izazov sa našim timskim partnerom Coanda Esports. Kao i u stvarnim utrkama na stazi, virtuelna trkačka scena se također oslanja na besprijekoran timski rad i posvećivanje pažnje detaljima. S obzirom na žestoku konkurenciju, ovi faktori mogu biti ključ uspjeha.“

Porsche rješava utrku izdržljivosti sa vrhunskom postavom vozača, u svoja dva modela 911 RSR. Digitalni sportski automobil broj 91 sa profesionalcima za simracing Martinom Krönkeom (Njemačka) i Mackom Bakkumom (Holandija) dijele novoimenovani Porsche Junior Laurin Heinrich (Njemačka) i Mitchell deJong iz SAD-a. Kasnije tokom godine, Heinrich će voziti okvirno 515 KS modela 911 GT3 Cup u pravom Porsche Mobil 1 Supercup-u koji se održava kao dio programa podrške Formuli 1 i Carrera Cup Deutschland-u. Vozač iz Würzburga sa malim zakašnjenjem stići će u sjedište Coanda Esports-a u gradu Gronau, Westphalia, zbog svojih trkačkih obaveza na pravoj 24-satnoj utrci u Dubaiju.

Pobjednici GTE-a na inauguracijskom događaju će pokušati odbraniti svoju titulu na virtuelnu utrku 24 sata Le Mansa u automobilu broj 92: Ayhancan Güven (Turska), Tommy Östgaard (Norveška) i Joshua Rogers (Australija) su dobili podršku od Amerikanaca Sage Karama predstojećeg vikenda. Rogers je osvojio Porsche TAG Heuer Esports Supercup 2019. i 2021. godine. Turski trkački profesionalac Güven bio je, u posljednje dvije godine, prethodnik trkača Laurin Heinrich kao Porsche Junior u Porsche Mobil 1 Supercup-u.