Veliko širenje mreže
1

Porsche BiH u garaži kod Vijećnice postavlja punjače za električne automobile

Klix.ba
Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i sekretar organa dravne službe Alma Destanović na sastanku s predstavnicima kompanije Porsche BH d.o.o. dogovorili su važan projekt za širenje mreže električnih punionica u Sarajevu.

Tokom sastanka je dogovorena saradnja koja će biti realizovana za nekoliko mjeseci, tačnije nakon izgradnje javne podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića. Ova garaža imat će dvije etaže i 155 parking mjesta, a zahvaljujući saradnji s kompanijom Porsche BH imat će i punionicu za električne automobile.

Vlasnici električnih vozila moći će tako napuniti električnom energijom svoja vozila na stanici za napajanje, tzv. punionici, prekoputa Vijećnice. Punjenje vozila za građane će biti besplatno, a sve troškove opremanja punionica snosit će Porsche BH.

Popularizacija ekološki prihvatljivih transportnih sredstava je jedan od ključnih faktora politike zaštite čovjekove okoline. U razvijenim zemljama se nastoji smanjiti korištenje automobila koje pokreću motori s unutrašnjim sagorijevanjem, dok se raznim poticajima vozači nastoje motivirati na nabavku električnih automobila. Nažalost, Bosna i Hercegovina zaostaje u ovom segmentu, ne samo zbog nedostatka takvih poticaja, nego i nedostatka odgovarajuće infrastrukture, odnosno punionica za punjenje električnih vozila.

Trenutno u Kantonu Sarajevo postoji 15-ak elektro punjača s namjenom za punjenje električnih automobila, ali nijedan nije potpuno javnog karaktera.

Imajući u vidu promjene koje se dešavaju u autoindustriji s aspekta proizvodnje i korištenja automobila i sve veći trend korištenja električnih i hibridnih vozila, zahvaljujući kompaniji Porsche BH i njenoj društenoj odgovornosti ova infrastruktura uskoro će biti dostupna i u općini Stari Grad u Sarajevu, što je posebno važno i zbog turističkih kapaciteta ove općine.