Testni prototip
7

Porsche 959 ima bogatu historiju i sjajna je prilika za kolekcionare

D. B.
Jedan od svega 12 prototpipa Porschea 959 prodaje se u Njemačkoj sa svega 26.520 pređenih kilometara

Razvoj svakog novog modela zahtjeva mnogo vremena i ogromne investicije, posebno ako je riječ o automobilima visokih performansi kakve proizvodi Porsche. Kada je modek 959 bio u fazi razvoja, Porsche je proizveo 12 testnih pototipa koji su poznati kao F-Series prototipi, a pojavili su se prije preprodukcijskih i pilot produkcijskih primjeraka. Ovi automobili se lako razlikuju jedan od drugog, a jedan od postojećih primjeraka se trenutno prodaje na aukciji.

Automobil je lakiran u Ruby crvenu boju po čemu je unikatan, a njegova karoserija je gotovo identična kao kod produkcijskog modela 959. Ovaj primjerak je napravljen za testiranje elektrčnih sistema, kao i za testiranje u uslovima visokih temperatura. Koristio se na američkoj Zapadnoj obali te u Evropi, a u tom periodu je dobio nekoliko različitih unutrašnjosti uključujući jednu s drugačijim sjedištima.

Ovaj prototip je jedan od svega nekoliko "preživjelih" F-Series primjeraka, jer je Porsche uništio većinu od 12 testnih automobila nakon što je počela proizvodnja. Automobil je uvezen u SAD u drugoj polovini osamdesetih godina prošlog stoljeća te je bio izložen u sjedištu uvoznika Porsche vozila. Nakon toga je transportovan u Japan zbog demonstracijskih aktivnosti te potom prodan prvo u Belgiju, a onda u SAD.

Kada je riječ o razlikama između prototipa i standardnog modela 959, proototip nema servo upravljač, poklopac rezervoara goriva, sistem kontrole visine vožnje, nasloni stražnjih sjedišta, retrovizor na strani suvozača, alarm i drugo.

Porsche se trenutno nalazi u Njemačkoj, prešao je 26.520 km, a cijena se dobija na upit.