Donacija iz Japana
47

Pomoć agencijama u BiH: Toyota Land Cruiser za efikasnije provođenje zakona

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić i ambasador Japana u BiH Masami Kinefuchi uručili su danas ključeve 37 patrolnih vozila za potrebe agencija za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini.

Sporazumom između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Japana koji je potpisan 2021. godine osigurana je bespovratna pomoć u iznosu od 500 miliona jena. U okviru te pomoći osigurana je isporuka kvalitetnih terenskih automobila Toyota Land Cruiser agencijama za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini.

Terenska vozila su uručena Graničnoj policiji BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, Službi za poslove sa strancima, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, Republičkoj upravi civilne zaštite, Federalnoj upravi civilne zaštite, te ministarstvima unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona i Bosansko-podrinjskog kantona.

Primopredaji vozila u sjedištu Granične policije Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas su prisustvovali Mirko Kuprešaković, direktor Granične policije BiH, Masami Kinefuchi, ambasador Japana u BiH i Nenad Nešić, ministar bezbjednosti BiH koji su nakon prigodnih govora i fotografisanja izvršili dodjelu ključeva automobila predstavnicima policijskih i sigurnosnih agencija.