Zanimljiv obračun
14

Polo GTI, Fiesta ST, MIni JCW, Yaris GRMN i 208 GTi u utrci ubrzanja

Klix.ba
Mali brzi automobili su prava čuda te nerijetko nadmaše i naizgled moćnije rivale, a sada je na YouTubeu objavljen obračun nekih od njih.

Radi se o pet konkurenata, a to su Volkswagen Polo GTI, Fiesta ST, Mini John Cooper Works, Toyota Yaris GRMN i Peugeot 208 GTi. Na prvi pogled se činilo da bi pobjedu mogao odnijeti Mini JCW zbog svog 2,0-litarskog motora s turbopunjačem, koji razvija 231 KS te se istakao kao najsnažniji, no, također je i težak.

Ipak, pobjeda je pripala Yarisu GRMN, koji je 402 metra prešao za 14,5 sekundi. Ispostavilo se na kraju da je njegov 1,8-litarski motor sa superpunjačem, koji isporučuje 212 KS, sasvim dovoljan da povuče laganu karoseriju do pobjede.

Mini JCW je bio drugi s vremenom od 14,8 sekundi iako je pred kraj gotovo stigao Yaris GRMN. Treće mjesto je pripalo Fiesti ST s vremenom od 15,1 sekundu, Njen 1,5-litarski turbo motor od 200 KS je važio za opasnog konkurenta, ali start nije bio dobar.

Polo GTI je završio na četvrtom mjestu s vremenom 15,5 sekundi, a odmah iza njega je stigao Peugeot 208 GTi čije je vrijeme iznosilo 15,6 sekundi. Oba automobila se ne mogu pohvaliti startom.

U drugom dijelu videa možete vidjeti "leteći start", a pobijedio je Mini JCW.