Skupocjeni modeli
29

Policija u Houstonu zaplijenila automobile vrijedne milion dolara, rastavljani su u dijelove

D. B.
Šestomjesečna istraga je dovela do hapšenja tri osobe i zapljene ukradenih vozila u Houstonu vrijednih milion dolara.

Vlasti su saopćile da su tri osobe uhapšene na lokacijama na kojim su automobili rastavljani u dijelove, a sada policija radi na povratku vozila njihovim vlasnicima. Racija je obavljena u uz asistenciju nekoliko vladinih agencija, a prvobitno su vlasti smatrale da će je riječ o vozilima u vrijednosti oko 200.000 dolara. Međutim, nakon što su pregledane sve tri lokacije, otkriveno je 14 vozila ukupne vrijednosti veće od milion dolara. Prosječna vrijednost vozila iznosi najmanje 71.000 dolara. a uglavnom je riječ o pickupima visoke vrijednosti.

Za ove tri lokacije su kao paravan služile klasične radionice za servise, no zapravo su se ovdje ukradeni automobili rastavljali u dijelove. Policija vjeruje da su ova mjesta povezana s daleko većim kriminalom, odnosno s kartelom Cartel de Jalisco Nueva Generacion. To je jedna od najmoćnijih i najopasnijih organizacija u Meksiku, koja je poznata po ekstremnom nasilju i krijumčarenju najsmrtonosnijih supstanci. Dosad su racije rezultirale s ukupno pet hapšenja.

Ovo je drugi slučaj otkrivanja velikih lokacija za rastavljanje ukradenih vozila. Prethodno je policija u San Joaquinu pronašla vozila vrijedna 600.000 dolara, a među njima su primjerci Chevroletovih novijih modela Corvette i Camaro.