Stiže 2022. godine
1

Polestar 3 će biti SUV baziran na konceptu Precept

D. B.
Polestar Precept
Polestar 3 će biti prvi SUV ovog brenda, a pojavit će se 2022. godine.

Govoreći za magazin Auto Express, Polestarov direktor dizajna Max Missoni je otkrio da je novi model u fazi razvija te da možemo očekivati novi dizajnerski pravac koji je baziran na dizajnu koncepta Precept. SUV će biti nazvan Polestar 3 i pojavit će se na tržištu 2022. godine.

"Sljedeći Polestarov automobil će biti Polestar 3. To će biti SUV visokih performansi, a osnovu za njegov dizajn predstavlja koncept Precept", objasnio je Missioni.

Precept je najnoviji Polestarov projekt koji se trebao pojaviti na Sajmu automobila u Ženevi u martu, događaju koji je otkazan zbog pandemije koronavirusa. No, upravo će ovaj koncept predstavljati direktnu inspiraciju za SUV koji dolazi.

Tehničkih informacija je zasad malo, ali se zna da će to biti potpuno električni SUV s dometom oko 500 km.

"Polestar 3 će biti coupe-SUV s fokusom na dizajn i vozne osobine s ciljem da ponudi nešto novo", riječi su predsjednika Polestara Jonathana Goodmana.

Plan je koristiti dijelove specijaliziranih proizvođača za Polestar 3, koji su dali svoj doprinos u razvoju Polestara 1. "Jedinica" je imala Ohlins ovjes i Akebono kočioni sistem. Međutim, za razliku od Polestara 1, Polestar 3 će se proizvoditi u potpuno novom postrojenju u Changduu u Kini.

Također, Polestar 3 će biti prvi model ovog brenda koji će koristiti novu SPA2 platformu kompanije Volvo. Radi se o evoluciji SPA1 platforme koju koriste veći modeli poput S60/90 limuzina, V60/90 karavana i XC60/90 SUV-ova. Stoga se očekuje da će Polestar 3 biti velik gotovo kao i XC90.