Utrka ubrzanja
33

Pogledajte okršaj Volkswagena up! GTI i Golfa GTI druge generacije

Klix.ba
Na videoservisu YouTube je objavljen zanimljiv video koji prikazuje utrku ubrzanja između Volkswagenovog modela up! GTI i Golfa GTI druge generacije.

Zapremina motora hatcback automobila u Evropi se uglavnom kreće od 0,8 do 2,0 litra, a što su modeli noviji, to su motori manji i obično opremljeni turbopunjačima zbog veće snage i efikasnosti. Međutim, mnogi kupci se žale da automobili s motorima nove ere s turbopunjačima nisu ekonomičniji od njihovih prethodnika s atmosferskim motorima, a to je u nekim slučajevima tačno. Međutim, u ovom tekstu je riječ o brzini, tačnije o ubrzanju na 402 metra.

Magazin Carwow je objavio video na YouTubeu koji predstavlja snimak utrke između dva Volkswagenova modela, a to su potpuno novi up! GTI i druga generacija Golfa GTI.

Interesantno, snaga oba motora je ista, 115 KS, ali up! GTI pokreće 1,0-litarski trocilindrični motor s turbopunjačem, dok Golf ima mnogo veći 1,8-litarski motor. Iznenađenje je to što je mnogo manji up! zapravo teži.

Ključni faktor je vjerovatno maksimalni obrtni moment. VW up! GTI ima za 25 posto veći obrtni moment koji je dostupan pri znatno nižim okretajima. Novi automobil je pobijedio na obje utrke, jednoj nakon starta iz mjesta, a drugoj nakon "letećeg" starta. Golf je također obavio dobar posao, posebno kad se uzme u obzir njegova starost i zastarjela tehnologija ispod haube.