Timelapse video
4

Pogledajte kako TVR Griffith "oživljava" za tri minute

Klix.ba
Nakon niza godina odsustva, TVR se vraća s potpuno novim modelom Griffith, ručno pravljenom britanskom mašinom visokih performansi. Na videoservisu YouTube je objavljen timelapse video, koji u svega tri minute prikazuje "oživljavanje" sportskog automobila s V8 motorom.

Gledati sastavljanje automobila uvijek je interesantno, posebno ako se taj proces obavlja na na stari način, ručno. Opremljen s bočnim izduvnim cijevima, novi Griffith je pravo osvježenje kada je riječ o sportskim automobilima. Kako bi bio uspješan u izuzetno konkurentnom segmentu, potrebno mu je više od retro lagane karoserije, a čini se da to ovaj automobil posjeduje jer ima pogon na stražnje točkove, manuelni mjenjač i veliki V8 motor.

Cosworth je od Fordovog Mustanga GT posudio atmosferski 5,0-litarski motor koji razvija 500 KS, a novi Griffith je težak svega 1.250 kg. Masa je raspodijeljena jednako na prednju i stražnju osovinu.

Automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za manje od četiri sekunde, a njegova maksimalna brzina iznosi 322 km/h. Serijska proizvodnja još uvijek nije počela u obnovljenoj fabrici u Velsu. Svih 500 kupaca koji su naručili automobil će ga dobiti 2019. godine. Nakon toga slijedi standardna verzija, a oni koji žele kabriolet će također biti zadovoljni, jer je TVR obećao dolazak verzije bez krova.

Vezani članci