Snimak iz fabrike
37

Pogledajte kako nastaje novi Ford Focus

Klix.ba
Kupci iz većine evropskih zemalja već mogu naručiti potpuno novi Ford Focus koji u Njemačkoj košta 18.700 eura i više. Sada je objavljen video koji pokazuje šta se događa u Fordovom postrojenju, odnosno kako se sklapa novi automobil.

Ford prima narudžbe, a prve isporuke se očekuju u septembru ove godine. Proizvodnja jednog od najprodavanijih modela na Starom kontinentu je počela, a vrši se u postrojenju Saarlouis u Njemačkoj, gdje radi više od 6.000 zaposlenika.

U Fordu vjeruju da je pomenuto postrojenje jedno od najefikasnijih u svijetu. Ovaj proizvođač automobila tvrdi da se neke tehnologije za proizvodnju koriste prvi put u cjelokupnoj autoindustriji, uključujući postrojenje za oblikovanje čeličnih ultralakih komponenti visoke čvrstoće i potpuno automatizovani proces istovara. Čelične ploče se zagrijavaju gasom i magnetskom indukcijom na 930 stepeni celzija, a potom idu pod presu od 1.250 tona.

Ford je na optimizaciju postrojenja potrošio 600 miliona eura.

Focus se sklapa u tri smjene, a očekuje se da će se dnevno proizvoditi 1.400 primjeraka. To je gotovo cijeli kapacitet postrojenja, gdje se proizvodi i C-Max.

Otkako se pojavila prva generacija Focusa 1998. godine, postrojenje Saarlouis je proizvelo gotovo šest miliona primjeraka, a blizu 85 posto ih je izvezeno iz Njemačke.