auto
5

Počinje proizvodnja novog Hyundaija i30, prvi primjerci u prodaji u januaru

Piše: E. T.
I nova generacija Hyundaijevog modela i30 proizvodit će se u evropskim pogonima, a prvi bi primjerci u prodajne salone u zemljama Evropske unije trebali stići već u januaru.

Nakon premijernog predstavljanja na posljednjem Sajmu automobila u Parizu, počinje proizvodnja nove generacije modela i30 za koji čelni ljudi južnokorejske automobilske kompanije kažu da je ubjedljivo najvažniji automobil za Hyundai, kada se radi o evropskim tržištima.

"I novi je Hyundai i30 razvijen, dizajniran i konstruisan u našem Centru za istraživanje i razvoj koji se nalazi u Njemačkoj, a proizvodit će se u tvornici koja je smještena u Češkoj Republici. Automobil je stvoren da zadovolji sve zahtjeve evropske klijentele i nadamo se da će nastaviti s uspješnim prodajnim rezultatima koje su započele njegove prethodne dvije generacije", kaže šef operacija u evropskom ogranku Hyundaija Thomas Schmid.

Novi Hyundai i30 nudit će se sa tri benzinska i jednim dizelskim motorom. Osnovni benzinski motor u ponudi je poznati 1,4-litarski četverocilindarski atmosferski motor sa 100 KS. Njegova će verzija uz pomoć turbo-punjača raspolagati sa 140 KS, a tu je i 3-cilindarski turbo-benzinac sa 120 KS. 1,6-litarski turbodizelski motor nudit će se s tri nivoa snage: 95, 110 i 136 KS.