Projekt CAVForth
20

Počelo testiranje autonomnog autobusa u Škotskoj

D. B.
Projekt autonomnih vozila pod nazivom CAVForth, koji finansira britanska vlada, započeo je testiranje svog novog autonomnog autobusa u Škotskoj.

Potpuno autonomna vozila su još uvijek godinama daleko, no projekti poput ovog postavljaju temelje za buduće usluge i putnička vozila koja će se kretati bez vozača.

Testiranje će trajeti dvije sedfmice, a autobusi će se kretati rutom dugom 22 kilometra. To predstavlja "vježbu" prije nego počnu prevoziti putnike. Jedan autobus može primiti do 36 putnika, a očekuje se da će tokom sedmice biti prevezeno 10.000 putnika nakon što ga počnu koristiti krajem ljeta.

Prije početka testiranja, projekt je obavio niz testova u zatvorenoj sredini, kao i virtuelne simulacije. CAVForth je također zatražio pomoć 500 ljudi koji dati svoje mišljenje o autobusu. U svakom autobusu će biti po jedan član osoblja.

Autobusi će funkcionisati na SEA Level 4 nivou, što znači da sistemu neće biti potreban vozač koji bi preuzeo kontrolu nad vozilom, ali će postojati način za to.

Tehnologija još uvijek ima određenih poteškoća kako bi bila potpuno pouzdana i sigurna te kao takva jednog dana zamijenila čovjeka, odnosno vozača u svakoj situaciji.