{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počela proizvodnja električnog Volva C30

F
15.6.2011. u 16:50
0
4
Počela proizvodnja električnog Volva C30
0
Počela proizvodnja električnog Volva C30
Volvo C30 Electric upravo je izašao iz prve faze proizvodnog razvoja. Odmah poslije ljeta bit će realizovane i prve isporuke ovog modela kupcima na leasing, ponajprije tvrtkama, vlastima i vladinim organizacijama.
Volvo C30 Electric bit će isporučivan leasing kupcima diljem Europe, ponajprije onim u Švedskoj, Belgiji, Holandiji i Norveškoj. Još od jeseni 2010. godine provođena su testiranja na flotama od 50 automobila, najčešće interno, unutar Volvo Car korporacije. K tome Volvo C30 Electric bio je i dijelom 'One Tonne Life' projekta u kojem je jedna odabrana švedska porodica morala živjeti ekološki inteligentno i učinkovito u razdoblju od šest mjeseci. Do 2012. planira se proizvesti 250 primjeraka ovog modela, a možda i više ukoliko tržište pokaže povećan interes.

Volvo C30 Electric proizvodi se na uobičajenoj proizvodnoj traci u Ghentu, a zatim se transportira u Goteborg na ugradnju motora, akumulatora i druge potrebne elektronike. Baterija se ugrađuje na mjestu običnog benzinskog motora te u posebnom odjeljku u centralnom tunelu. Kao rezultat toga odjeljak za prtjag je nepromijenjen kao kod običnih modela.

Automobil se nadopunjava energijom preko obične električne utičnice. Kompletna nadopuna traje 7 sati. A doseg vožnje iznosi do 150 km uz pun akumulator. Najveća brzina je 130 km/h, a automobilu trebaju 4 sekunde da ubrza od 0-50 km/h. Projekt Volvo C30 Electric dio je ambiciozne Volvo strategije elektrifikacije koja će biti provedena tokom sljedećih godina. Ovaj je automobil do sada postigao vrlo značajan publicitet na međunarodnom nivou.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: