Lyonheart K Coupe i Convertible
1

FOTO / Po uzoru na legendarni Jaguar E-Type

Klix.ba
Kompanija Lyonheart otkrila je nove detalje modela K čija bi proizvodnja u Coupe i Cabrio varijanti trebala krenuti u decembru.

Iza dizajna koji potpisuju Bo Zolland i Robert Palm krije se aluminijumska karoserija beskompromisnog sportskog automobila koji bi pojedinim detaljima trebao predstavljati modernu varijantu Jaguara E-Type za koji mnogi kažu da spada među najljepše sportske automobile svih vremena. Sličnost sa legendarnim Jaguarom najbolje se vidi po karakterističnoj ovalnoj masci hladnjaka i karoserijskim detaljima od nehrđajućeg čelika, uz činjenicu da Lyonheart K u duhu modernih vremena „čuči“ na 20-inčnim retro točkovima. U dodatku, tu su i bi-xenon svjetla, dvostruki izduvni sistem od nehrđajućeg čelika i električno pokretan mekani krov koji se spušta ili podiže za 12 sekundi, sve do brzine koja ne prelazi 50 km/h.

Unutrašnjost je obložena vrhunskom kožom, a tu su i fragmenti od drveta. U retro stilu je dizajnirana i instrumentna tabla, a kupac će za kabinu moći birati detalje od brušenog aluminijuma ili uglačanog hroma. Retro završava izborom audio-sistema (Bower & Wilkins), a moderni elementi uključuju Bluetooth/iPod/USB konekciju, kao i 7-inčni display infotainment sistema.

Za pogon ove istinske egzotike zadužen je 5-litarski Cosworth V8 motor koji uz mehanički kompresor razvija 575 KS i 700 Nm obrtnog momenta. Preko 6-stepenog automatskog mjenjača od 0 do 100 km/h ovom je automobilu potrebno 3,9 sekundi, a maksimalna brzina limitirana je na 300 km/h. Vlasnik može očekivati prosječnu potrošnju goriva od 11,9 litara na 100 kilometara, a emisija CO2 iznosi 292 g/km. Planirana proizvodnja iznosi 250 primjeraka.

Coupe će se prodavati za 360.000 eura, a za vožnju pod otvorenim nebom trebat će izdvojiti dodatnih 15.000 eura.