auto
0

Plavi lav voli zeleno

Sarajevo-x.com
Peugeot već godinama ostvaruje tehnički napredak i razvija nove tehnologije kako bi se smanjile emisije štetnih gasova iz njegovih modela. Briga za okoliš je sastavni dio strategije razvoja tako da je Peugeot pokrenuo Blue Lion (plavi lav) standard, koji ističe ekološke kvalitete njegovih vozila.

Peugeot 'Blue Lion' standard se dodjeljuje vozilima koja prednjače u tehnologijama koje se najviše brinu za okoliš. To naglašava privrženost Peugeota za smanjenjem emisije CO2 i poboljšanjem kvalitete zraka razvojem posebnih tehnologija. U vremenu globalnog zagrijavanja, smanjenje emisije štetnih gasova je pitanje društvene odgovornosti.

„Francuska je primjer strogih ekoloških normi i brige za okoliš koja je sve važnija prilikom kupovine novog automobila“, naglašava Deniz Bejtula, PR i marketing menadžer kompanije Vermont, generalnog uvoznika i distributera Peugeot proizvoda za BiH. “Francuska Vlada je uvela bonus prilikom kupovine novog automobila, koji ovisi o količini CO2 kojeg automobil ispušta u okoliš. Da bi ste stekli pravo na bonus prilikom kupovine novog automobila, taj model mora ispuštati najviše 130 g CO2/km. Polovina Peugeot modela dostupnih na tržištu zadovoljava standard Blue Lion.“

Kako bi zaslužio Peugeot 'Blue Lion' standard, automobil mora zadovoljavati sljedeće kriterije:

  • imati emisiju CO2 nižu ili jednaku vrijednosti od 130 g/km (vozila koja koriste fosilna goriva),

  • 158 g/km za vozila koja koriste mješavinu od 30 posto bio-dizela i koja su opremljena s FAP filtrom (što iznosi 130 g/km)

  • 200 g/km za vozila koja koriste superetanol (što iznosi 120 g/km),

  • ili su pogonjena gasom (CO2 smanjen za 20 posto u odnosu na benzin),

  • biti proizvedena u tvornici koja zadovoljava ISO 14001 standard,

  • biti konstruisana tako da se na kraju životnog vijeka 95 posto komponenti vozila može reciklirati.

Čak 30 % Peugeot vozila emitira manje od 120 g CO2/km (na primjer čitava gama 107, 206 i 207 1.4 l HDi i 308 1.6 l HDi 90 KS). Peugeot 308 1.6 l HDi 90 KS emitira samo 120 g CO2/km, dok cijela gama Peugeot 107 emitira samo 109 g CO2/km.