U zamahu
36

Planovi Škode: 19 novih modela u naredne dvije godine

Klix.ba
Iz češke automobilske kompanije Škoda pod okriljem VW-a najavili su 19 novih modela koji će biti predstavljeni u naredne dvije godine, a prvi među njima bit će električni Citigo, hibridni Superb i crossover Vision X.

U Škodi koja je prethodne godine prodala rekordnih 1.200.500 automobila (6,6 posto više u odnosu na 2016. godinu), a u prva dva mjeseca ove godine isporučila 196.600 automobila, definitivno ne gube vrijeme. U međuvremenu su objavili i planove produkcije za naredne dvije godine, koji uključuju čak 19 novih modela među koje, naravno, spadaju i osvježena izdanja iz aktuelne ponude.

Među prvim novitetima čije je predstavljanje planirano za narednu godinu bit će električni Citigo, hibridni Superb i crossover Vision X koji je u svom konceptnom izdanju predstavljen na posljednjem Sajmu automobila u Ženevi, a Škodin odgovor na crossovere B segmenta u svom će produkcijskom izdanju za pogon vjerovatno koristiti konvencionalne motore s unutrašnjim sagorijevanjem.

Godine 2019. Škoda će predstaviti i svoj prvi hibridni model. Za osnovicu će poslužiti njihov najveći i najskuplji model Superb koji će nekoliko rješenja hibridnog pogona dijeliti s Volkswagenovim modelom Passat GTE.

Čast da bude Škodin prvi automobil koji će pokretati samo struja pripala je gradskom modelu Citigo koji će u produkcijskom izdanju također biti predstavljen naredne godine. Godinu poslije stići će i drugi produkcijski električni automobil čija je konceptna forma prikazana modelom Vision E, a do sredine naredne dekade Škoda će u ponuditi imati deset automobila koje će pokretati samo struja ili hibridna kombinacija.

U Škodi također planiraju da prošire broj zemalja u kojima prodaju svoje automobile: sa sadašnjih 102 na 120, a zemlje koje "gutaju" najviše automobila iz grada Mlada Boleslav su Kina, Njemačka i Češka.