U korak s vremenom
25

Peugeotovi automobili će dobiti glasovnog asistenta baziranog na ChatGPT-u

D. B.
Peugeot namjerava ponuditi AI chatbot kupcima svojih automobila u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Španiji i Velikoj Britaniji, a potom i šire u drugoj polovini godine.

Sve veći broj proizvođača automobila među kojima su Mercedes-Benz i Volkswagen, dodaju glasovne asistente bazirane na ChatGPT-u s ciljem poboljšanja sigurnosti na cestama i pomoći kupcima.

"To je nova funkcija koja vam omogućava da upravljate sistemima automobila dok držite ruke na upravljaču i gledate na cestu. Pomoći će nam da odgovorimo na različita pitanja i teme", izjavio je Jerome Micheron, direktor za proizvode u Peugeotu.

Kada vozač aktivira "OK Peugeot" glasovnog asistenta, on će moći odgovarati na različita pitanja, od navigacije do interakcije s putnicima o raznim temama koristeći konverzacijski AI.

Mercedes-Benz je prvi proizvođač automobila koji je ponudio verziju ChatGPT-a američkim kupcima u junu kao dio tromjesečnog beta testiranja. Kompanija koristi saznanja kako bi unaprijedila tehnologiju prije nego je ponudi na drugim tržištima.

Volkswagen je demonstrirao svog novog glasovnog asistenta pokretanog ChatGPT-jem na novoj električnoj limuzini ID.7 prošlog mjeseca tokom CES-a održanog u Las Vegasu. Ovaj asistent će postati standard u mnogim Volkswagenovim modelima počevši od drugog kvartala ove godine.