{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Peugeot: RD najbolja dizajnerska studija

S
8.10.2008. u 23:28
0
2
Peugeot: RD najbolja dizajnerska studija
0
Peugeot: RD najbolja dizajnerska studija
Peugeot je predstavio pobjednika njihovog petog dizajnerskog takmičenja, koje je ove godine imalo za temu vozila koja će se idealno uklopiti u velike gradove budućnosti.
Prvu nagradu, u koju je uračunato i 10.000 eura, dobio je 25-godišnji Carlos Arturo Torres Tovar iz Kolumbije. Ovaj mladi dizajner nagradu je dobio na sajmu automobila u Parizu, a njegov uradak Design Study RD izglasan je za najbolji dizajn na internetskim anketama, dok su u jednakoj mjeri bili impresionirane sudije iz Peugeotovog dizajnerskog centra.Drugoplasirani je bio turski dizajner Emre Yazici sa svojim „ego“ konceptom, dok je treći bio Lou Ke iz Kine sa svojim „OXO“ konceptom. Kao još jedna od nagrada koju će pobjednik dobiti je privilegija da se njegov konceptni automobil izradi u punoj razmjeri 1:1, te će imati vlastitu premijeru na proljeće naredne godine. Prikladno RD će u stvarnoj veličini biti predstavljen u aprilu na Shanghai Motor Show-u, na istom mjestu gdje je ove godine i započelo Peugeotovo dizajnersko takmičenje.

Pobjednički RD Carlos je zamislio kao napredno vozilo za prevoz na dužim rutama unutar velikih gradova budućnosti, ali i sadašnjosti. Ujedno, kompaktne dimnezije i okretnost pomažu u snalaženju prilikom velikih gradskih gužvi, a pored futurističkog izgleda vrlo je zanimljiv i sam sistem upravljanja. U suštini RD je upravljan glasovnim naredbama vozača ili putnika, dok istovremeno uz stalnu vezu sa mrežom puteva bira najbolju i najbržu rutu do destinacije. Također, konvencionalni upravljač zamjenjen je svojevrsnim kormilom koje uglvnom služi za ispis informacija, dok je upravljanje prepušteno vozilu. Vozač naravno u bilo kojem trenutku može preuzeti kontrolu, te iako je tehnologija u velikoj mjeri futuristička još uvijek nije u potpunosti izbacila ulogu čovjeka.

Ostale tehnološke poslastice, kao što su detalji o hidrauličkom sistemu za upravljanje, naprednom ovjesu i ostalim detaljima biće otkriveni tek nakon premijere u Šangaju.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: