auto
0

Peugeot 308 može da se reciklira

Sarajevo-x.com
Već od same pojave na Frankfurtskom sajmu Peugeot 308 ostavlja bez daha sve poznavaoce i ljubitelje automobila. Zahvaljujući konceptu zasnovanom na poluvisokoj arhitekturi, dizajnu, eneterijeru, unutrašnjem osvjetljenju i visokim standardima ponašanja na putu, ovaj nasljednik već uspješne 307-ce „prijeti“ da pobere još više uspjeha.

Za samo kratko vrijeme od premijernog prikazivanja, Peugeot 308 je u kategoriji kompakt klase dobio prestižnu nagradu „Zlatni volan“ u konkurenciji sa Toyotom Auris i Hyundaijem i30.

Pored sigurnosti, dizajna, udobnosti i kvaliteta, ekološka efikasnost je svakako značajna odlika 308-ce. Za ekološki svjesnog proizvođača kao što je Peugeot, jedan od ključnih prioriteta predstavljalo je smanjenje emisije gasova koji izazivaju efekta staklene bašte u skladu sa strateški opredjeljenjem kompanije prema očuvanju životne sredine. Ovo je postignuto korištenjem tehnologije koja je u potpunosti usmjerena ka poboljšanju njegove ekološke efikasnosti koje rezultovalo smanjenjem koeficijanta aerodinamike na 0.29, što znatno smanjuje potrošnju goriva i emisiju karbon-dioksida.

Povećanu ekološku svijest novog lava ilustruje i nova gama motora. Naime, Peugeot 308 će biti ponuđen u 6 varijanti tzv. „lean burn“ motora, uključujući tri benzinska motora, koji su nastali u okviru partnerstva sa BMW-om i tri Hdi dizel motora, od kojih će jedan imati nivo emisije od 120 g karbon-dioksida po kilometru u kombinovanom ciklusu.

U cilju poboljšanja ekološke efikasnosti, u Peugeot 308 ugrađen je manuelni mjenjač sa elektronskim sistemom kontrole, elektrohidraulični sistem upravljanja i nove Michelin Energy Saver gume, kako bi se postiglo značajno smanjenje potrošnje goriva a time i emisije izduvnih gasova. U skladu sa Evropskom direktivom o vozilima koja se više ne koriste, 99 odsto materijala od kog je izrađen model 308 može da se reciklira ili ponovo koristi.