auto
0

Pet zvjezdica za VW Tiguan

FENA
Europska organizacija za zaštitu potrošača Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) je testirala Tiguan na sigurnost vožnje, a rezultat je prvoklasan.

Tiguan time nastavlja dobru tradiciju, koju su već njegovali Golf, Touran, Passat i Touareg. Kod procjene Euro NCAP-a ocjenjivala su se ukupno tri polja sigurnosti: zaštita putnika, zaštita djece i zaštita pješaka. Tiguan je za zaštitu putnika dobio pet zvjezdica, za zaštitu djece četiri zvjezdice, a za zaštitu pješaka dvije zvjezdice te s tim ukupnim rezultatom vodi u svojoj klasi.

Razlozi za velik potencijal sigurnosti novog Tiguana su struktura karoserije visoke čvrstoće (stabilna putnička kabina), zone deformacije koje apsorbiraju energiju i na njih prilagođeni sustavi zaštite. Za Tiguan je odabran koncept lagane strukture intenzivnog profila s uporabom pojačanih, izdržljivih limova. Čelična karoserija u obliku školjke čak i u slučaju sudara putnicima nudi optimalnu zaštitu. Međutim, izvanrednoj sigurnosti doprinose i brojni sustavi pomoći vozaču kao ABS, ESP uključujući pomoć pri kočenju, ASR, EDS, kao i stabilizacija zaprege i MSR.

Osim pokretanja zaštitnih sustava zadržavanja, zatezača pojasa i zračnih jastuka, sustav otvaranja zračnih jastuka Tiguana komunicira s drugim procesorima tako se u slučaju sudara aktivira lampica za upozorenje, zaključana vrata se otključavaju, svjetlo u unutrašnjosti se uključuje, a pumpa za gorivo isključuje.

Euro NCAP je program testiranja sudara neovisan o proizvođačima. On objedinjuje brojna europska ministarstva prometa, autoklubove i osiguravajuća društva.