{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pet zvjezdica za Škodu Rapid

28.11.2012. u 09:45
34
4
Pet zvjezdica za Škodu Rapid
34
Pet zvjezdica za Škodu Rapid
Nova Škodina kompaktna limuzina osvojila je maksimalnu ocjenu na sigurnosnom testu Euro NCAP. Procjenitelji su opisali Rapidove rezultate testova kao izvanredne i impresivne u područjima zaštite odraslih putnika i djece, pješaka i sigurnosnih sistema.
"Škoda Rapid se svrstava među najsigurnija vozila svog segmenta", rekao je dr. Frank Welsch, Škodin član Upravnog odbora zadužen za tehnički razvoj. "Ovo potvrđuju i rezultati testiranja koja provodi neovisna organizacija za procjenu sigurnosti Euro NCAP. Naša nova kompaktna limuzina savršen je porodični automobil: on pruža veliki prostor za pet putnika i prtljag, funkcionalan je i odlikuje se najvišim standardima sigurnosti i kvalitete".

Za zaštitu odraslih putnika i djece Rapid je postigao najbolje rezultate.

"Škoda konstruiše automobil za čovjeka jer tehnika ne smije biti sama sebi svrha, već služiti većoj sigurnosti i komforu za vozača i njegove putnike. Raduje nas što su ovaj aspekt prepoznali i eksperti instituta Euro NCAP", izjavio je Welsch.

Stabilnost putničkog prostora pri sudaru doprinijela je Rapidovoj ocjeni, baš kao i test zaštite odraslih putnika i djece: naime, Rapid je u ovom području testiranja postigao 94% ukupno mogućih bodova, dok je najvišu ocjenu dobio za zaštitu odraslih putnika na prednjim sjedalima kod frontalnog i bočnog sudara. Rapid je pokazao nenadmašnu sigurnost i kod testiranja direktnog udarca u prepreku.

Škoda Rapid je postigao maksimalan broj bodova i za zaštitu djece: Isofix dječija sjedalica iz asortimana Škodine Originalne dodatne opreme podvrgnuta je rigoroznim testiranjima i dobila najbolje ocjene.

U kategoriji zaštite pješaka, branik Škoda Rapida je pružio odličnu zaštitu za noge pješaka zbog čega je osvojio maksimalan broj Euro NCAP bodova. Rapidova zaštita pješaka uključuje specijalni dizajn i strukturu poklopca motora koja smanjuje mogućnost povreda glave pješaka.

Ugrađeni sigurnosni sistemi modela Rapid ocijenjeni su također s maksimalnih pet zvjezdica. Među brojnim serijskim sistemima ističu se elektronska kontrola stabilnosti vožnje ESC sa ABS, kao i podsjetnik na sigurnosni pojas za vozača i suvozača.

Standardna sigurnosna oprema u svim Rapidovim modelima uključuje, između ostalog, prednje, bočne i zračne jastuke za glavu, sigurnosne pojaseve s tri pričvrsne tačke, s podešavanjem po visini i sa zatezačima.

Dugi međuosovinski razmak, precizna šasija i kruta struktura karoserije čine temelj vrhunske vozne dinamike; funkcije poput kontrole pritiska u gumama, maglenke s tzv. "corner-funkcijom" ili pomoć kod kretanja na uzbrdici "Hill-Hold-Control" značajno pridonose aktivnoj sigurnosti Škoda Rapida.

Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) je neovisni konzorcij koji objedinjuje evropska ministarstva za saobraćaj, autoklubove, osiguravajuća društva i organizacije za zaštitu potrošača. Euro NCAP je najcjenjeniji i najveći autoritet u crash testovima u Evropi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: