|

Pet zvjezdica za Škodu Rapid

Pet zvjezdica za Škodu Rapid
34
Klix.ba
28.11.2012. u 09:45
4
komentara
34

dijeljenja
Pet zvjezdica za Škodu Rapid
Nova Škodina kompaktna limuzina osvojila je maksimalnu ocjenu na sigurnosnom testu Euro NCAP. Procjenitelji su opisali Rapidove rezultate testova kao izvanredne i impresivne u područjima zaštite odraslih putnika i djece, pješaka i sigurnosnih sistema.
"Škoda Rapid se svrstava među najsigurnija vozila svog segmenta", rekao je dr. Frank Welsch, Škodin član Upravnog odbora zadužen za tehnički razvoj. "Ovo potvrđuju i rezultati testiranja koja provodi neovisna organizacija za procjenu sigurnosti Euro NCAP. Naša nova kompaktna limuzina savršen je porodični automobil: on pruža veliki prostor za pet putnika i prtljag, funkcionalan je i odlikuje se najvišim standardima sigurnosti i kvalitete".

Za zaštitu odraslih putnika i djece Rapid je postigao najbolje rezultate.

"Škoda konstruiše automobil za čovjeka jer tehnika ne smije biti sama sebi svrha, već služiti većoj sigurnosti i komforu za vozača i njegove putnike. Raduje nas što su ovaj aspekt prepoznali i eksperti instituta Euro NCAP", izjavio je Welsch.

Stabilnost putničkog prostora pri sudaru doprinijela je Rapidovoj ocjeni, baš kao i test zaštite odraslih putnika i djece: naime, Rapid je u ovom području testiranja postigao 94% ukupno mogućih bodova, dok je najvišu ocjenu dobio za zaštitu odraslih putnika na prednjim sjedalima kod frontalnog i bočnog sudara. Rapid je pokazao nenadmašnu sigurnost i kod testiranja direktnog udarca u prepreku.

Škoda Rapid je postigao maksimalan broj bodova i za zaštitu djece: Isofix dječija sjedalica iz asortimana Škodine Originalne dodatne opreme podvrgnuta je rigoroznim testiranjima i dobila najbolje ocjene.

U kategoriji zaštite pješaka, branik Škoda Rapida je pružio odličnu zaštitu za noge pješaka zbog čega je osvojio maksimalan broj Euro NCAP bodova. Rapidova zaštita pješaka uključuje specijalni dizajn i strukturu poklopca motora koja smanjuje mogućnost povreda glave pješaka.

Ugrađeni sigurnosni sistemi modela Rapid ocijenjeni su također s maksimalnih pet zvjezdica. Među brojnim serijskim sistemima ističu se elektronska kontrola stabilnosti vožnje ESC sa ABS, kao i podsjetnik na sigurnosni pojas za vozača i suvozača.

Standardna sigurnosna oprema u svim Rapidovim modelima uključuje, između ostalog, prednje, bočne i zračne jastuke za glavu, sigurnosne pojaseve s tri pričvrsne tačke, s podešavanjem po visini i sa zatezačima.

Dugi međuosovinski razmak, precizna šasija i kruta struktura karoserije čine temelj vrhunske vozne dinamike; funkcije poput kontrole pritiska u gumama, maglenke s tzv. "corner-funkcijom" ili pomoć kod kretanja na uzbrdici "Hill-Hold-Control" značajno pridonose aktivnoj sigurnosti Škoda Rapida.

Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) je neovisni konzorcij koji objedinjuje evropska ministarstva za saobraćaj, autoklubove, osiguravajuća društva i organizacije za zaštitu potrošača. Euro NCAP je najcjenjeniji i najveći autoritet u crash testovima u Evropi.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...