Izbjegnite rizik
5

Pet savjeta za kupovinu automobila na aukciji, budite korak ispred drugih

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nekada su se aukcije održavale samo uživo, ali odnedavno se neke stvari mogu kupiti i na online aukcijama. Zajedničko im je da na njima možete nabaviti automobil po nižoj cijeni nego kod trgovaca. Ipak, postoje odrđeđene stvari koje trebate znati prije nego se upustite u ovu avanturu.

Stručnjaci navode da trebate imati u vidu rizik koji dolazi s online kupovinom tako da su aukcije uživo preporučljivije, piše Auto Guru.

Ipak, aukcije same po sebi znaju biti rizične ako niste dobro pripremljeni. Prvo morate biti svjesni da će kvaliteta vozila na aukcijama varirati od automobila do automobila i da će biti dosta onih koji su prešli veliku kilometražu, a u njihovu očuvanost nećete se moći uvjeriti ako ih prije aukcije ne vidite uživo.

Na aukciji možete kupiti dobar automobil i uštedjeti, ali trebate znati sljedećih pet stvari prije nego što se u to upustite.

Priprema

Prije nego što počnete gledati automobile koji će biti na određenoj aukciji, morate imati spreman novac. To ne mora biti gotovina, ali u tom slučaju na vrijeme tražite zajam od banke i imajte dokaz za njega uz sebe.

Ipak, dio novca trebate imati kod sebe jer će vam svakako tražiti depozit ako uspijete kupiti neki od automobila. Osim toga, prije nego odete na aukciju u kojoj želite učestvovati, posjetite barem dvije druge aukcije kako biste uživo vidjeli kako sve to funkcioniše.

Domaći zadatak

Prije većine online aukcija na stranici se objavljuje popis automobila koji se prodaju i čije fotografije i snimke možete vidjeti i pročitati neke informacije o njima, ali je osim toga najbolje otići do mjesta na kojima drže te automobile i pogledati ih uživo prije aukcije.

Vjerovatno nećete moći provozati auto, ali moći ćete ga pregledati i upaliti. Ako niste baš upućeni u automobile, možete sa sobom povesti i mehaničara. Provjerite sve tehničke dijelove vozila i njegovu unutrašnjost, kako izgleda, ima li oštećenja, kako miriše unutra, djeluju li pojasevi sigurno.

Upalite automobil i poslušajte njegov motor pažljivo. Radi li lagano ili ispušta neuobičajene zvukove? Provjerite historiju vozila, koliko puta je bilo na servisu i koju kilometražu je prešlo.

Postavljajte pitanja

Ako imate bilo kakva pitanja, postavite ih prije aukcije. Pitajte da li dobijate uz auto i garanciju. Najčešće to nije slučaj, ali biste to trebali znati. Osim toga, trebate imati u vidu da većina aukcijskih kuća ne refundira novac koji date za nešto što od njih kupite.

Ipak, postavite i to pitanje kako biste odmah znali na čemu ste. Pitajte i je li vozilo registrovano i sve što vam padne na pamet. Trebate li platiti takse ili naknade za aukciju i slično.

Koliko visoko licitirati

Provjerite tržišnu vrijednost automobila koji planirate kupiti pa pazite da na aukciji licitirate manje nego što biste platili automobil koji je u redovnoj prodaji. Vozila s aukcije vjerovatno su već vidjeli preprodavači pa nikako ne biste smjeli licitirati više od tržišne vrijednosti. Ne dozvolite da vas ponese atmosfera i držite se budžeta koji ste odredili.

Šta očekivati

Kada dođete na aukciju, morat ćete se registrovati kod aukcionara prije početka. Oni će vam tražiti lične dokumente i dat će vam broj ili karticu. Sve što trebate raditi prilikom aukcije jeste da podignete ruku uvis ako ste zainteresirani.

Trgovac daje početnu cijenu koja je najniža i koju je odredio za svoj automobil. Ako se niko ne javi, automobil se ne prodaje. Ako uspijete dati najvišu ponudu za auto koji želite, morat ćete dogovoriti plaćanje.

Ako vam treba vremena da date novac koji ste licitirali, vjerovatno će vam zahtijevati da odmah date depozit i odredite dan kada ćete donijeti ostatak novca. Ako automobil nije registrovan, razmislite o iznajmljivanju vučne službe koja će vam ga odvesti do kuće.