|

FOTO
/
Pet novih EuroNCAP odlikaša

Pet novih EuroNCAP odlikaša
7
Klix.ba
30.8.2012. u 08:20
0
komentara
7

dijeljenja
1/6 Novi Audi A3. Frontalni udar. (Foto: Euro NCAP)
2/6 Ford B-Max. Bočni udar. (Foto: Euro NCAP)
3/6 Isuzu D-Max. Frontalni udar. (Foto: Euro NCAP)
4/6 KIA Cee'd. Bočni udar u stub. (Foto: Euro NCAP)
5/6 Renault Clio IV. Frontalni udar. (Foto: Euro NCAP)
6/6 Volvo V40. Bočni udar u stub. (Foto: Euro NCAP)
Šest novih modela prošlo je kroz rigorozne Euro NCAP testove sigurnosti, i to Audi A3, Ford B-MAX, Isuzu D-Max, Kia Cee'd, Renault Clio i Volvo V40. Euro NCAP je izvjestio kako su ovi automobili zadovoljili najnovije testove sigurnosti i pokazali ohrabrujući porast sigurnosti.
Uz zaslužene četiri zvijezdice, sigurnost u kabini novog Isuzu D-Maxa značajno je poboljšana u odnosu na model testiran u 2008. godini. Dok prethodni pick-up nije impresionirao sa vrlo loše dvije zvijezdice za sigurnost putnika i samo jednom zvijezdom za zaštitu pješaka, najnoviji rezultati pokazuju da je Isuzu naučio lekciju i da je sigurnost postavio kao prioritet za svoj novi model. Njihovi napori rezultirali su rezultatom od 83% za zaštitu odraslih putnika i poboljšanu zaštitu za djecu. Jednako je poboljšana i sigurnost pri udaru u pješaka, iako s 51% to nije bilo dovoljno za minimalnih 60% u ovom testu, a što bi novom D-Maxu umjesto četiri donijelo pet zvjezdica.

Sa svojim zadnjim kliznim vratima i inovativnim dizajnom, Ford B-Max je postigao pet zvjezdica. Ford je tako i bez klasičnih B nosača krova na sredini karoserije uspio ostvariti odlične rezultate, i to zahvaljujući konstrukcijskom rješenju koje se ponaša kao B nosač onda kada su vrata zatvorena. Euro NCAP je utvrdio da sigurnost ovim rješenjem nije narušena, pa je B-Max zabilježio 92 posto za zaštitu odraslih putnika. Fordov mali MPV također dolazi s Active City Stop, AEB sistemima koji pomažu vozaču bi se postigla maksimalna efikasnost kočnenja u slučaju nužde, a koji su prethodno nagrađeni pod Euro NCAP Advanced testiranjem.

Novi Volvo V40 postigao uvjerljivih pet zvjezdica i postao najbolji automobil svog segmenta od kada postoje EuroNCAP testiranja. Ono po čemu se V40 posebno razlikuje od drugih automobila inovativna tehnologija zračnih jastuka za pješake koja se nalazi u standardnoj opremi za cijelu gamu V40 modela. U slučaju sudara s pješakom, senzori detektuju udarj, sistem otpusti poklopac motora i istovremeno se u djeliću sekunde napuhuje zračni jastuk. Pješački zračni jastuk podiže poklopac motora i djelimično pokriva A nosače krova čime pruža veću zaštitu za pješake. U Euro NCAP testovima ovo rješenje donijelo je 88% bodova za V40 u zaštiti pješaka, što je najbolji rezultat ikada postignut u ovom segmentu testiranja.

Popis pet odlikaša na Euro NCAP-u zaključili su Renault Clio četvrte generacije, nova KIA Cee'd i treća generacija Audija A3. U poređenju sa svojim prethodnicima, između ostalih poboljšanja, ova najnovija generacija kompakta nudi znatno bolju zaštitu pješaka.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.