Podaci istraživanja
9

Pet najopasnijih i pet najsigurnijih pjesama za slušanje tokom vožnje

Klix.ba
Ljudi uglavnom uživaju u muzici tokom vožnje te imaju čak i omiljenu listu pjesama, ali navodno sve pjesme nisu baš sigurne za slušanje dok ste za upravljačem.

Istraživanje koje je provela kompanija Moneybarn otkriva da je većina pjesama koje favorizuju vozači zapravo opasna. Muzika koja povećava broj otkucaja srca vozača iznad 120 u minuti može imati negativan utjecaj na vožnju, odnosno rezultirati bržom vožnjom i većim brojem prekršaja u saobraćaju.

"Ako vam pažnju okupiraju pjesme koje slušate u automobilu, možda biste ih trebali zamijeniti nekim drugim pjesama", riječi su šefa marketinga u Moneybarnu Tima Schwarza.

Istraživanje Moneybarna je obuhvatilo 96 najpopularnijih pjesama na Spotifyju, a kao najopasnija je izdvojena pjesma "American Idiot" (Green Day). Potom slijedi pjesma "Party in the USA" (Miley Cyrus), treća je "Mr. Brightside" (The Killers), četvrta "Don't Let Me Down" (The Chainsmokers), a peta "Born to Run" (Bruce Springsteen).

Zanimljivo, manje od 30 posto najpopularnijih pjesama na Spotifyju su ocijenjene kao "sigurne" tokom vožnje.

Pet najsigurnijih pjesama za slušanje tokom vožnje su "Stairway to Heaven" (Led Zeppelin), "Under the Bridge" (Red Hot Chili Peppers), "God's Plan" (Drake), "Africa" (Toto) i "Location" (Khalid).

U istraživanju je ustanovljeno da na vožnju negativno ne utječu samo tempo i "energija" pjesme, nego i glasan zvuk povećava vrijeme reakcije vozača i broj otkucaja srca.