Uzrono sigurna
1

Pet Euro NCAP zvjezdica za novu SEAT Aronu

Klix.ba
Nova SEAT Arona postiže najbolje moguće rezultate na zahtjevnim Euro NCAP testovima te se pridružuje ostalim trima perjanicama, modelima Ateca, Leon i Ibiza.

Marka SEAT iznova pokazuje visoku razinu i standarde sigurnosti koje nude svi njezini modeli. Nova SEAT Arona novi je član ponude vozila marke SEAT koja je dio najveće ofanzive proizvoda koju je španska marka ikad provela, a u kojoj se ističu redizajn modela Leon te nova Ibiza, Ateca i budući veliki SUV.

Osvojiti pet zvjezdica na prestižnim i nezavisnim Euro NCAP testovima svaki je put sve teže jer su oni proteklih mjeseci postali uveliko zahtjevniji. Euro NCAP podvrgava vozila koja se lansiraju na tržišta brojnim ispitivanjima koja su svaki put sve strožija. Kako bi se primjerice pouzdano mogla ispitati zaštita sigurnosti djece, koriste se ispitne lutke za crash testove koje simuliraju tjelesne dimenzije djece u dobi između 6 i 10 godina. Testovi frontalnog udara ili bočnog udara u stup pod uglom od 75 stepeni također su opsežniji. Baš poput ispitnih kriterija, raspon ispitnih lutaka koje se koriste tokom ovih testova dodatno se proširio, a njihova sličnost ljudima prilagođena je kako bi se na najobjektivniji način mogli stvoriti stvarni uslovi tokom sudara.

U svakoj od kategorija od kojih se Euro NCAP testovi sastoje nova je SEAT Arona postigla izvrsne rezultate, a posebno se ističe u pogledu zaštite putnika i pješaka. Sistemi podrške za vozača u modelu Arona također su izvanredni. U pogledu toga posebno se ističe učinkovitost sistema autonomnog kočenja u nuždi (AEB) i sistema Front Assist.

Zahvaljujući primjeni integrirane radarske tehnologije u kombinaciji s najnovijim verzijama sistema ABS i ESC, ovo vozilo ne djeluje samo kada prepozna druga vozila već i kada registrira pješake. S obzirom na sve navedeno, ovi sistemi vozilu omogućuju najsigurnije i najbrže kočenje.

Euro NCAP crash testovi postali su još zahtjevniji od 2016. godine i to ne samo u pogledu aktivne već i u pogledu pasivne i preventivne sigurnosti. Nova SEAT Arona sada je dostupna sa zatezačima sigurnosnih pojaseva i sistemom za ograničenje sile zatezanja na prednjim i stražnjim sjedalima. Time se ostvaruju brojne prednosti u pogledu najzahtjevnijih izazova u području zaštite djece jer zatezači smanjuju labavost sigurnosnog pojasa oko prsnog koša i zdjelice putnika u trenutku udara, čime se garantuje najbolje zatezanje kako za odrasle putnike tako i za djecu.

Pričvrsne tačke ISOFIX i Top Tether na stražnjim sjedalima modela SEAT Arona isporučuju se u sklopu serijske opreme, jednako kao i limitator brzine, treći naslon za glavu na stražnjim sjedalima, sistem upozorenja na nevezani pojas za sva sjedala i šest zračnih jastuka.

Proizvedena u Barceloni na novoj platformi MQB A0, nova SEAT Arona premašuje trenutačne standarde za Euro NCAP testove te nudi podršku za vožnju uzbrdo, automatska svjetla, multikolizijsku kočnicu, kontrolu pritiska u gumama, LED svjetla za dnevnu vožnju kao dio serijske opreme te adaptivni tempomat, upozorenje na kretanje straga, sistem za nadzor mrtvog ugla te sistem Park Assist kako za okomito tako i za bočno parkiranje kao opcionalnu opremu.