Procurile skice
2

Patent otkrio izgled Lotusovog SUV-a

Klix.ba
Mnogi proizvođači automobila se u današnje vrijeme fokusiraju na segment SUV vozila, Lamborghini će svoj model predstaviti u decembru, Ferrari je u procesu dizajniranja SUV-a, a sada je i britanski Lotus krenuo u akciju.

Kompanija iz Norfolka namjerava proširiti svoju ponudu te se napokon odlučila na investiciju koja joj je bila potrebna već godinama. O Lotusovom SUV-u se priča već dugo, a kompanija je svoju konceptnu ideju predstavila još 2006. godine na Sajmu automobila u Parizu. Trenutni direktor Jean-Marc Gales je priznao još 2015. godine da je model u razvoju.

Zahvaljujući patentnim skicama koje su "procurile" na internet, sada imamo ideju kako će Lotusov SUV izgledati.

Kompanija je govorila otvoreno o potrebi za SUV-om koji bi bio konkurencija Porscheovom Cayenneu. Baš kao što taj automobil ima određene karakteristike dizajna modela 911, tako i Lotusov SUV podsjeća na model Elise, najviše po izgledu stražnjeg dijela.

Novi model se neće pojaviti još za četiri godine pa Lotusovi inžinjeri imaju vremena da odobiju savjete kompanije Volvo koja je također u vlasništvu kineskog Geelyja. Očekuje se da će se proizvodnja obavljati u Lotusovom sjedištu u Hethelu u Norfolku.

Sljedeći novi model koji dolazi na tržište je nova verzija Elisea koja će se pojaviti 2020. godine, a koristit će kompanijinu novu aluminijsku platformu.