Umjetna inteligencija
9

Pametne uši čuju prije vozača i ranije upozoravaju na opasnost

DP
Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay
Njemački tehnološki institut izumio je uređaj koji posredstvom umjetne inteligencije pruža mogućnost automobilu da “čuje” okruženje u kojem se kreće i da na vrijeme upozori vozača na moguću opasnost.

U uvjetima sve intenzivnijeg saobraćaja, svaki se vozač može naći u situaciji da ga iznenadi neočekivana pojava nekog drugog vozila na raskrsnici ili na putu s više traka i natjera ga da napravi pogrešan potez, što može dovesti do mnogih neželjenih posljedica.

Pravovremeno zvučno upozorenje na pojavu i pravac iz kojeg dolazi drugo vozilo bili bi od pomoći vozaču pri donošenju ispravne odluke u kritičnim trenucima vožnje.

Njemački tehnološki institut Fraunhofer prepoznao je potrebu da se vožnja u savremenim uvjetima učini što sigurnijom i izumili su uređaj koji posredstvom umjetne inteligencije pruža mogućnost automobilu da “čuje” okruženje u kojem se kreće i da na to odreagira.

Tehnologija se temelji na mikrofonu koji je postavljen unutar modificirane krovne antene povezane sa središnjim računalom, koji uz pomoć odgovarajućeg softvera pokreće cijeli sustav. Ovaj softver u sebi sadrži biblioteku različitih zvukova, a programiran je da uz pomoć računalnog algoritma prepoznaje zvukove koji dolaze iz okoline, uz sposobnost da filtrira irelevantnu buku iz prometa.

Tim koji je radio na ovom izumu koristio je širok spektar arhiviranih zvukova kako bi adekvatno istrenirao algoritam da nauči pokrenuti cijelu platformu.

Institut je također dizajnirao i posebni algoritam koji omogućava tehnologiju prepoznavanja izvora zvuka koji je u pokretu, a koji se približava danom vozilu, poput sirena hitne pomoći, navodi Digital Trends.

S današnjim vozilima koja se izrađuju tako da se unutrašnjost što je moguće više izolira od vanjskih zvukova i s ozvučenjima uz koja se čuje jedino puštena muzika i ništa drugo, ovo tehnološko dostignuće može postati učinkovito sredstvo upozoravanja vozača na važne događaje u prometu, i to kako na vozila koja se kreću pod sirenama, tako i na djecu koja se igraju na ulici.

Istraživači iz Fraunhofera tvrde da sustav ima takvu moć prepoznavanja da je u stanju prepoznati zvuk čavla koji se tijekom vožnje zabode u gumu i upozorava vozača na moguću opasnost.

Tehnologija će, kako istraživači ističu, biti posebno korisna i kod takozvanih  “autonomnih vozila”.

"Usprkos velikim dometima koje ova tehnologija pruža, autonomna vozila još uvijek nisu opremljena sustavima koji bi im omogućili da prepoznaju vanjske zvukove", kaže Danilo Hollosi iz Fraunhofera.

Iako još uvijek u fazi razvoja, ova oprema će, kako se nadaju u Institutu, biti u komercijalnoj upotrebi u sljedećih pet godina.