Projekt Carlex Designa
31

"Oživljeni" Jaguar XJ Coupe je luksuzni moderni klasik sa 400 KS

D. B.
Carlex Desing je još jednom pokazao svoju genijalnost te je predstavio novi impresivan projekt.

Nakon što se proizvodio duže od 50 godina, Jaguar XJ je otišao u penziju poslije izlaska modela za 2019. godine. Planiran je električni nasljednik koji je otkazan, tako da je XF ostao jedini Jaguarov "preživjeli" sedan. XJ je bio najpoznatiji Jaguarov flagshio sedan, ali je britanska kompanija proizvela i manje poznati XJ Coupe. Onima koji su ga zaboravili ne treba zamjeriti jer se proizveo u samo 10.500 primjeraka između 1975. i 1978. godine tokom druge generacije, tako da je postao jedan od najpoželjnijih XJ modela ikada. Više od 40 godina je prošlo od završetka proizvodnje, no poljski dizajnerski studio Carlex Design je oživio Jaguar XJ Coupe i udahnuo mu duh 21. stoljeća.

Riječ je o prvom projektu koji potiče iz nove Carlexove Jewel linij, a koja je fokusirana na modernizaciju klasičnih automobila s unikatnim unutrašnjostima. Samo nekoliko Carlex Jewel automobila će se proizvoditi godišnje, a fotografije moderne verzije XJ Coupea prikazuju unikatnu unutrašnjost presvučenu visokokvalitenom kožom i ukrašenu drvetom. Neki drugi Carlex Jewel projekti će sadržavati drago kamenje.

Karoserija automobila je lakirana u British Racing zelenu boju te sadrži karbonski body kit, proširene blatobrane, a tu su i masivne felge.

Jaguar XJ Coupe se prodavao s 4,2-litarskim 6-cilindričnim i 5,3-litarskim V12 motorom, no Carlexovu kreaciju poreće V8 motor koji razvija 400 KS. Mjenjač, kočnice i ovjes su unaprijeđeni po modernim standardima, a očekuje se da će biti proizveden veoma mali broj primjeraka.

Ekskluzivitet i kvalitet unutrašnjosti će bez sumnje rezultirati visokom cijenom.