Pogledajte listu
101

Ovo su automobili koji nose nezavidan epitet - najružniji

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Svi imaju svoj specifičan ukus kada su automobili u pitanju. Neki ih biraju prema performansama i njihov izgled im ne znači mnogo, dok ih drugi biraju kombinirajući ove dvije stvari, a trećima je izgled najvažniji. Neki od njih proizvodili su se godinama, dok su drugi odmah odbačeni zbog svog izgleda.

Danas se vodi mnogo računa prilikom dizajniranja automobila, jer većina proizvođača želi zadovoljiti i estetske potrebe svojih kupaca i u isto vrijeme napraviti što bolje vozilo. Ipak, to nije uvijek uspješan proces, piše Didyouknowcars, stranica koja je izdvojila neke od najružnijih automobila koji su ikada napravljeni.

Jensen S-V8

Ovo je posljednji automobil koji je ponio ime Jensen. Kabriolet s dvoje sjedišta, koji je predstavljen 1998. godine, izgleda kao da je sastavljen nasumično od dijelova drugih automobila, bez jasne vizije. Planirano je da bude napravljena i coupe verzija ovog modela, ali kako su upali u probleme s ovim automobilom, nisu je napravili, a britanska kompanija Jensen Motors Limited raspala se 2011. godine.

Mitsuoka Orochi

Ovaj japanski sportski automobil dizajnirala je i proizvela kompanija Mitsuoka Motors kao konceptualni automobil 2001. godine. Ime je dobio po legendarnom zmaju s osam glava koji se zove Yamata no Orochi. Kompanija je ovaj automobil nazvala "modnim superautomobilom", ali njegov izgled nije se dopao mnogima.

Pontiac Aztek

Ovaj crossover srednje veličine reklamirala je kompanija General Motors od 2001. do 2005. godine. Ipak, njegov izgled bio je problem, jer je u to vrijeme bio najnezgrapniji automobil koji postoji.

Fiat Multipla

Ovaj kompaktni mini-kombi napravio je italijanski proizvođač Fiat i proizvodio se od 1998. do 2010. godine. Ovo vozilo ima veoma čudno razdvojena prednja svjetla, a prednji dio mu izgleda kao velika pačja glava, ali su ga ipak mnogi koristili, jer je bio praktičan za porodicu.

Nissan Cube

Nissan je ovaj mini-kombi proizvodio od 1998. do 2019. godine. On je veoma neobičan spoj raznih oblika – djeluje kao kutija bez uglova i ima točkove s felgama u obliku znaka plus. Iako je u obliku kutije, prozori su mu kružni, kao i signalna svjetla, pa je teško shvatiti šta je bila zamisao proizvođača u ovom slučaju.

Bond Bug

Ovaj mali britanski auto s tri točka i dva sjedišta proizvođen je od 1970. do 1974. godine. Njegov naziv nema nikakve veze s tajnim agentom 007, nego s time što ga je proizvodila kompanija Bond Cars Ltd, koja je bila u vlasništvu Reliant Motor Company. Oni su htjeli napraviti "zabavan automobil", ali se ovaj model mnogima nije dopao.

Corbin Sparrow

Mali automobil na baterije koji je napravljen za putovanje na posao i vožnju kroz grad mogao je prijeći 250 kilometara poslije jednog punjenja, što je veoma pohvalno, ali njegov izgled nije bio nimalo lijep.

AMC Gremlin

Ovaj automobil, koji je American Motors Corporation predstavio 1970. godine, ima veoma loše proporcije, tanak prednji dio i robustan zadnji kraj s neobičnim rubom, pa djeluje kao da je proizvođač usred proizvodnje odlučio dići ruke od njega.

Suzuki X-90

Suzuki je ovaj model proizvodio od 1995. do 1997. godine i on je izgledao kao nekakva čudna kombinacija automobila. Prednji dio mu je ličio na jeftini japanski automobil, dok je njegov zadnji kraj podsjećao na minijaturni pick up, pa nije baš bio lijep za oko, zbog čega se i proizvodio samo nepune tri godine.

Nissan Murano Cabriolet

Svoju premijeru ovaj model je imao 2010. godine na Internacionalnom sajmu automobila u Los Angelesu, gdje je predstavljen kao "prvi kabriolet crossover s pogonom na četiri točka". Njegova ciljna grupa bile su sredovječne i ostvarene žene, ali on nije bio privlačan nikome.

Plymouth Prowler

Kompanija DaimlerChrysler proizvodila je i reklamirala ovaj retro automobil od 1997. do 2002. godine. Bez obzira na njegov ekstravagantan izgled, ljudi su ga kupovali i ponosno vozili.

Marcos Mantis M70

Ovaj sportski automobil proizvodila je britanska kompanija Marcos Engineering, a predstavljen je 1968. godine. On je djelovao kao da je sastavljen od loše izrezanih dijelova tri različita modela. Osim toga, izgledalo je kao da ima napuhane usne i trepavice, pa nije jasno šta je proizvođač htio postići ovakvim dizajnom.