Istinski unikat
42

Ovo je jedini Lamborghini Miura Roadster na svijetu

Klix.ba
Lamborghini Miura je ikona u svijetu automobila i nedvojbeno prvi svjetski superautomobil. Ovaj je model proslavio kompaniju, a bio je i rival Ferrariju. Međutim, uprkos svjetskoj slavi, malo je onih koji znaju da postoji i Miura Roadster.

Zvanično nazvan Lamborghini Miura P400 Roadster, automobil je debitovao na Sajmu automobila u Briselu 1968. godine. Osim toga što nema krov, Roadster posjeduje karoseriju koju je redizajnirala kompanija Bertone. Elegantni automobil ima veoma nageto vjetrobransko staklo, nižu liniju krova, velike bočne otvore za zrak te V12 motor koji razvija 394 KS.

Roadster je dobro primljen, ali je kompanija Lamborghini odbila sve zahtjeve za serijsku proizvodnju modela. Kasnije je modificiran te se pojavljivao na brojim sajmovima, a 1980. godine je restauriran i doniran Brookline muzeju transporta. Vlasnika je mijenjao nekoliko puta, a potom je završio kod Adama Gordona koji ga je restaurirao po originalnim specifikacijama koje je imao 1968. godine. Cijeli proces je koštao blizu 280.000 eura.

Godine 2008. je ponovo prodan, a danas vrijedi blizu 8 miliona eura. Lamborghini ga je 2015. godine posudio za izložbu klasičnih automobila.

Razlog zbog kojeg se Lamborghini nije odlučio za serijsku proizvodnju i danas je misterija, kao i trenutna lokacija automobila.