Stiže u februaru
13

Ovako će izgledati električni Renault 5

D. B.
Nekoliko patent ilustracija produkcijske verzije modela Renault 5 E-Tech pojavilo se na internetu, čime je otkriven izgled potpuno električnog hatcbacka koji će biti predstavljen 26. februara 2024. godine.

Ilustracije je objavila organizacija World Intellectual Property Organization (WIPO), a one pokazuju da će električni hatchback izgledati slično kao i koncept iz 2021. godine sa svim svojim "retro sastojcima", što će mu omogućiti da bude popularan, posebno u Evropi.

Prednji dio krasi novi Renaultov logotip, a tu su i LED prednja svjetla intrigantnog oštrog dizajna. Iako automobil nema tradicionalnu rešetku, prednja maska ipak sadrži tri tanke horizontalne letvice, dok se u donjem dijelu branika nalazi veliki otvor. Možda i najintrigantniji dio dizajna hatcbacka predstavljaju crni krugovi na braniku u koje su smještena LED dnevna svjetla.

Novi Renault 5 će imati četvera vrata s tim da će na stražnjim ručke biti skrivene u C stubu. Port za punjenje je smješten na prednjem panelu, a vidljivo je i da automobil posjeduje crne plastične obloge. Krov je također u crnoj boji, kao i stubovi koji sadrže crvene detalje.

Nazad su stražnja LED svjetla sa zamršenim svjelosnim potpisom, a tu je i suptilni spojler koji se širi s krova. Stražnji branik je u crnoj boji, a automobil je dobio srebrno - crne felge.

Renault 5 E-Tech je dug 3,92 metra, što znači da je kraći od nadolazećeg Volkswagenovog modela ID.2, Pola i Renault Clija. Baziran je na novoj CMF-BEV platformi, koja dijeli 70 posto komponenti s CMF-B platformom korištenom za modele s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem poput Clija, Captura i Dacijinih modela.

Automobil će pokretati jedan električni motor, no izvještaji o njegovoj snazi variraju. Ipak, može se očekivati između 120 i 150 KS.