Stiže 2024. godine
31

Ovako će izgledati "baby SUV" iz Alfe Romeo

D. B.
Na internetu su se pojavile fotografije novog kompaktnog crossovera kompanije Alfa Romeo, koje predstavljaju prvi uvid u dizajn najmanjeg SUV-a italijanskog brenda poznatog pod nazivom Project Kid.

Iako mutne, fotografije ipak daju ideju šta se može očekivati, bar iz perspektive dizajna, od nadolazećeg Alfinog baby SUV-a. Prednji dio je zadržao Trefoil rešetku, no Alfin logotip je premješten na haubu, baš kao što je slučaj kod BMW-a. Prednja svjetla su zadržala "zlokobni, prodorni efekt", ali su dizajneri slijedili formu podijeljenog dizajna koju favoriziraju mnogi proizvođači.

Prednja maska izgleda agresivno i sadrži nešto što izgleda kao druga rešetka, a to sugeriše da će baby Alfa imati motor s unutrašnjim sagorijevanjem ili hibridni pogon. Profil i opći oblik sadrže dosta detalja koji podsjećaju na veći Tonale.

Većina dostupnih fotografija je snimljena s digitalne instrument table. Stražnji dio crossovera je vidljiv u, čini se, u pomoćnom modu za vozača, a prikazuje tradicionalni Allfin dizajn. Tanka stražnja svjetla u kombinaciji s izvajanim vratima stvaraju utisak luksuza. Nažalost, nemoguće je vidjeti više jer su fotografije mutne.

Ipak, vidljiva je infografika za stanje baterije, što nagovještava postojanje hibridnog sistema. Model Alfa Romeo 33 Stradale debitovao je s opcijom twin-turbo V6 ili električnog pogona, no novi baby SUV neće biti tako "ekstreman". Zvaničnih informacija zasad nema, no jasno je da će postojati pogonske opcije jer je Project Kid zasnovan na istoj platformi kao i Jeep Avenger, koji je dostupan sa 1,2-litarskim trocilindričnim turbobenzincem koji razvija 155 KS i 240 Nm obrtnog momenta, kao i s električnim pogonom koji isporučuje 154 KS i ima domet do 400 kilometara.

Alfa je dio Stellantis grupe i ima savršenu platformu za novi SUV. Jeep Avenger i Fiat 600e koriste STLA Small (eCMP2) platformu, poboljšanu verziju e-CMP platforme. Ova platforma odgovara električnim automobilima s prednjim pogonom, kao i pogonom na sva četiri točka.

Ove godine su se pojavile glasine o povratku Alfette kao u formi električnog hatchbacka, no to bi bilo još vjerovatnije ako bi se ime iskoristilo za kompaktni crossover. Kompanija je pozvala javnost da predloži ime za novi SUV prije njegovog predstavljanja 2024. godine.