Objavljeni renderi
0

Ovako bi mogli izgledati Superb RS hatchback i karavan

Klix.ba
Iako će mnogi reći da Škodine automobile kupuju ljudi s ograničenim budžetom koji žele mnogo prostora, no, mora se priznati da češka kompanija zaista ima zanimljive modele, a najviše pažnje od svih privlači Octavia RS. Međutim, sada su se na internetu pojavili renderi koji nagovještavaju kako bi model Superb RS mogao izgledati u hatchback i karavanskoj verziji.

Octavia RS se može dobiti u verzijama sa 230 i 245 KS, a prije nekoliko godina je Škoda nudila i Fabiju RS, koja neće dobiti sljedeću generaciju jer u kompaniji smatraju da prodaja ne bi opravdala sav trud.

Octaviji RS će se priključiti Kodiaq RS, a to je više od same glasine jer su zvaničnici češke kompanije već potvrdili da će veliki SUV doživjeti RS tretman. Neki će reći da najbolji Škodin model pod nazivom Superb više zaslužuje oznaku RS od Kodiaqa, no, dobre vijesti su da će se i taj model najvjerovatnije naći u ponudi, iako još uvijek zvanično nije dobio "zeleno svjetlo".

No, ako se najave ostvare, Superb RS će zauzeti mjesto iznad trenutno najsnažnijeg Škodinog modela Superb Sportline sa 2,0-litarskim benzinskim motorom, koji razvija 280 KS i 350 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi na sva četiri točka, a automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za 5,,8 sekundi. Maksimalna elektronski ograničena brzina iznosi 250 km/h.

Međutim Superb sa RS oznakom bi bio još snažniji, jer bi ga pokretao 2,0-litarski TSI benzinski motor koji isporučuje 310 KS i 400 Nm obrtnog momenta, a koji se nalazi i u Volkswagenovom Golfu R. Automobil s ovim motorom do "stotke" stiže za 4,6 sekundi te dostiže maksimalnu brzinu od 267 km/h. Ipak, Superb RS neće moći ostvariti takve performanse jer će biti znatno teži, ali uprkos tome, bit će brži za sekundu od Sportlinea.

Superb RS neće dijeliti motor s Kodiaqom RS, jer će SUV posuditi motor od Passata, kojeg pokreće 2,0-litarski biturbodizelaš sa 240 KS.

Što se tiče modela Superb, godine 2019. će dobiti i plug-in hibridnu verziju, što će biti prvi put u historiji Škode.