Objavljeni renderi
22

Ovako bi mogli izgledati Ford Focus ST i RS

Klix.ba
Četvrta generacija Fordovog Focusa je debitovala u utorak, a već danas su se pojavili renderi koji nagovještavaju izgled ST i RS verzija.

Ford je objavljivanjem fotografija ST-Line verzije agresivnijeg izgleda otkrio šta možemo očekivati od verzija fokusiranih na performanse.

Na Focus ST ne bismo trebali dugo čekati, a glasine govore da će umjesto 2,0-litarskog motora koristiti manji 1,5-litarski motor. Najsnažniji standardni Focus ima 180 KS, a ST će navodno ponuditi 275 KS, što je više u odnosu na aktuelni sa 252 KS.

Očekuje se da će motor imati tehnologiju deaktivacije cilindara kao što je slučaj s novorazvijenim 1,5-litarskim EcoBoost motorom koji se nalazi u novom Focusu, kao i sistem direktnog ubrizgavanja goriva te twin-scrool turbopunjač. Kada je riječ o evropskom tržištu, uz benzinca će stići i dizel.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Vjeruje se da će ST hatchback i karavan biti u prodaji šest mjeseci nakon početka prodaje standardnog Focusa, tako da se predstavljanje očekuje ove jeseni.

Kada je riječ o najsnažnijem Focusu RS, čini se da će stići 2020. godine s istim 2,3-litarskim motorom s turbopunjačem, ali će biti snažniji i dobit že blagi hibridni sistem. Najnovije informacije govori da će razvijati više od 400 KS i 576 Nm obrtnog momenta te da će biti uparen s automatskim mjenjačem.

Realno je očekivati da ST i RS budu znatno lakši od odlazećih modela, jer je i standardni Focus od prethodnika lakši za 88 kg.