auto
3

Ovako bi mogao izgledati Rio GT

Klix.ba
Četvrta generacija Kijinog modela Rio je sljedeća na redu za GT tretman.

Ono što je poznato, GT verzija modela Rio je već dobila "zeleno svjetlo", tako da će se sigurno pojaviti na tržištu. Kia već godinama prodaje model cee'd GT, a pomenuti studio pokušava dati uvid u ono što nas očekuje u budućnosti.

Kako bi se borio s novim Volkswagenovim Polom GTI i Fordovom Fiestom ST, prvi Rio GT će biti baziran na nedavno predstavljenoj četvrtoj generaciji superminija, koji je nešto veći u odnosu na prethodnika, a izgleda luksuznije s vana i iznutra. GT verzija će izgledati agresivnije sa novim branicima opremljenim LED dnevnim svjetlima. Kompanija Kia je otkrila izgled novog modela Rio prije samo nekoliko dana, a već su se pojavile spekulacije o tome kako bi mogla izgledati GT verzija. Studio X-Tomi Design je napravio render koji to nagovještava.

Na renderu se vide 18-inčni naplaci u dva tona posuđeni od modela cee'd GT, kao i 16-inčni diskovi s crvenim kočionim kliještima. Može se očekivati da će Kijin model iz B segmenta imati dvostruke ovalne završetke izduvnih cijevi, kao i "tvrđi" ovjes. Automobil će biti spušten i veoma agilan u zavojima.

Motor je još uvijek misterija, ali se spekuliše o detuniranoj verziji 1,6-litarskog motora s turbopunjačem. Taj motor u modelu cee'd GT isporučuje 200 KS, ali bi u slučaju modela Rio GT razvijao 180 KS. To se čini malo jer odlazeći model Pola GTI razvija 192 KS, a sljedeća generacija bi mogla biti još snažnija.

Fiesta ST u najsnažnijoj verziji ST200 nudi 200 KS, a nova generacija bi trebala biti također snažnija.

Međutim, as u rukavu će biti cijena, jer će Rio GT definitivno biti jeftiniji od rivala.

Standardni Rio će biti izložen na Sajmu automobila u Parizu krajem ovog mjeseca, a GT model ne treba očekivati prije kraja 2017. ili početka 2018. godine.