Mašti na volju
2

Ovako bi izgledala A-Klasa kabriolet

Klix.ba
Najnovija generacija Mercedesove A-Klase je predstavljena prije nekoliko dana, a X-Tomi Design je već zamislio kako bi ovaj model izgledao u kabrioletskoj izvedbi.

Ono što je sigurno, rezultat uklanjanja krova i stražnjih vrata je zanimljiv kabriolet s četiri sjedišta. Mercedes trennutno nema planove za proizvodnju kabrioleta na platformi s prednjim pogonom. Ipak, ponuda će biti bogata. A-Klasa predstavlja petovratni hatchback, A-Klasa Sedan će izgledati gotovo identično, ali sa četvera vrata i prtljažnikom. Model CLA je za one koji žele četverovratni automobil s više stila. B-Klasa je praktičniji hatchback, a GLA ima ulogu crossovera inspirisanog coupeom. GLB je SUV sa kutijastim dizajnom.

Kompaktni autombili će biti dostupni u nekoliko razlčitih karoserijskih izvedbi, a i ponuda motora će biti široka. U početku će A-Klasa biti dostupna s dva benzinska i jednim dizelskim motorom. A 200 će pokretati 1,4-litarski četverocilindrični motor s turbopunjačem, koji razvija 161 KS i 250 Nm obrtnog momenta, A 250 ima 2,0-litarski četverocilindrični motor s turbopunjačem koji isporučuje 221 KS i 250 Nm obrtnog momenta, dok je A180 dobio 1,5-litarski dizelski motor koji nudi 114 KS i 260 Nm obrtnog momenta.

Nešto kasnije će se pojaviti još dva dizelaša i tri benzinca, a postoji i mogućnost za hibridnu verziju. Snažniji A35 i A45 AMG modeli će koristiti 2,0-litarski motor s turbopunjačem u kombinaciji s "blagim" hibridnim sistemom.

Kompaktni Mercedesovi modeli će imati kompanijin novi MBUX infotainment sistem i digitalni klaster. Kupci A-Klase će moći birati između tri konfiguracije, dva 7-inčna ekrana, 7 i 10,25-inčni ekran te dva 10.25-inčna ekrana. Različite konfiguracije će omogućiti kupcima da upravljaju tehnologijom putem ekrana osjetljivog na dodir ili putem touchpada na centralnoj konzoli. Novost je i mogućnost glasnovne kontrole.